10 несподіваних фактів про органічні продукти

аллергия,бактерии,вино,ингредиенты,калории,кофе,мясо,овощи,омега-3,пестициды,печенье,питание,продукты,развитие,травы,фрукты,чай,шоколад

Ви прихильник органічної продукції? Тоді ви знаєте, що в ній більше корисних речовин, ніж у звичайних продуктах, що в органічних фруктах і овочах значно менше пестицидів, і що органічне землеробство безпечніше для навколишнього середовища. Але існують і такі факти про органіці, про яких ви, можливо, не чули. Перевірте свій органічний IQ цими десятьма фактами про продукти, гордо носять друк USDA «на 100% органічні».

Органічне м'ясо — м'ясо тварин, що харчуються травою більшу частину року.

«Щоб продукція вважалася органічної, найбільша частка кормів для жуйних тварин, включаючи м'ясні і молочні породи корів, овець і кіз, повинна припадати на траву, — пояснює Лора Батча, директор-розпорядник асоціації Organic Trade Association. — Час, що тварини проводять, харчуючись травою кормом, залежить від часу росту трави в окремо взятому регіоні. Але навіть у міжсезоння, коли немає доступу до свіжій траві, харчування таких тварин має складатися з кормових рослин, а не злаків». Причому ця вимога дотримується навіть у тих випадках, якщо на упаковці продукції не значиться grass-fed. Харчування травою кормом збільшує рівень вмісту в продуктах омега-3 жирних кислот, вітаміну Е, бета-каротину і кон'югованих лінолевої кислоти (CLA) — амінокислоти, яка запобігає розвитку серцево-судинних захворювань і раку.

В органічних винах не містить сульфіти

Сульфіти — це консерванти, які використовуються у виробництві вина в антибактеріальних цілях, і здатні викликати небезпечні алергічні реакції у деяких людей, особливо у тих, хто страждає астмою. Щоб вино вважалося «100% органічним», у кінцевий продукт заборонено додавати цей консервант. Але сульфіти у вині все одно присутні, хоч і в невеличкій кількості (менше 0,00001%) з-за природного утворення сірки у винограді. Якщо у вас є алергія на цю речовину, проконсультуйтеся зі своїм лікарем про ризик появи небажаної реакції на вино.

Генномодифіковані організми (ГМО) не можуть використовуватися у виробництві органічних продуктів

В органічному фермерстві заборонено вирощування генномодифікованих рослин, а тварини не можуть харчуватися кормом, що містить ГМО.

Органічні кури вирощуються поза клітин

Це умова дотримується навіть у тому випадку, якщо на упаковці немає позначки cage-free. Що ж робить таких курей органічними? Вони харчуються травою кормом і ніколи не отримують щеплення і антибіотики.

Органічну продукцію можна вирощувати де завгодно

«Чи то кави з Коста-Ріки, шоколад з Африки або чай з Індії, до продукції застосовуються єдині стандарти органічної сертифікації», — говорить Майлс МакЭнвой, заступник керівника Національної органічної програми (NOP) при USDA. Всі органічні виробництва проходять щорічну перевірку для підтвердження їх відповідності стандартам та умовам NOP. У світі налічується понад 25000 сертифікованих виробництв в 133 країнах, і 84 організації, які проводять перевірки.

органічної продукції можуть міститися пестициди

Згідно з дослідженням Lindberg International, 74% американців не хочуть бачити у своїй їжі пестициди, ось тільки органічне ще не означає «без пестицидів». «В органічному фермерстві застосовується дуже скорочений список речовин, дозволених для боротьби з шкідниками, наприклад, інсектицидну мило, феромони, що перешкоджають розмноженню, мідний купорос і інші», — пояснює МакЭнвой. Безпечніше вони традиційних пестицидів, які застосовуються в звичайному сільському господарстві? Питання спірне. Дослідження журналу PLoS ONE порівняло вплив на навколишнє середовище пестицидів, які використовуються в органічному та традиційне фермерство для знищення шкідників сої. З'ясувалося, що органічні пестициди наносили природі більший збиток з-за того, що для досягнення мети потрібен значно більший їхній обсяг. Тим не менш, вчені сходяться на думці, що в цілому органічна продукція містить меншу кількість пестицидів у порівнянні зі звичайною.

Органічні продукти можуть бути забруднені більше, ніж звичайні

Дослідження Стенфордського університету виявило, що ризик зараження кишковою паличкою в органічних продуктів на 5% вище, ніж у звичайних. Також це дослідження виявило підвищений ризик зараження бактеріями у «органічних» тварин: 67% органічної курятини містить Campylobacter при 64% серед звичайної курятини; 35% органічних курей дали позитивний результат при перевірці на сальмонелу, серед неорганічних — 34%; 65% органічної свинини заразилися кишковою паличкою в порівнянні з 49% неорганічної. Ймовірно, органічне м'ясо поступається в цій категорії неорганічному з тієї причини, що в останньому випадку тварини отримують антибіотики, а органічні рослинні продукти удобрюються речовинами, зараженими бактеріями. Тому не втрачайте пильності і мийте усі овочі і фрукти незалежно від того, чи збираєтеся ви їх чистити, оскільки бактерії можуть потрапити з забрудненої шкірки на м'якоть. І неодмінно готуйте м'ясо ретельно, дотримуючись рекомендації по внутрішній температурі продукту (165°F для курятини, 145°F для свинини і яловичини, 160°F для м'ясного фаршу).

Органічної риби не існує

Хоча створення стандартів «органічності» для морепродуктів є метою Національної органічної програми от вже 10 років, остаточного рішення з цього питання знайти поки не вдалося.

Органічні продукти можуть сприяти переїдання

В дослідженні Університету Мічигану учасники припускали, що печиво Oreo, зроблене з органічного борошна і цукру, містило менший обсяг калорій, ніж звичайне Oreo, хоча в дійсності число калорій було однаковим. В результаті учасники вважали, що могли дозволити собі з'їсти більше органічного печива. Не забувайте: калорії залишаються калоріями незалежно від способу виробництва інгредієнтів.

Не всі інгредієнти органічних продуктів органічні

Хоча більшість все ж є такими. Щоб заслужити звання «органічного», всі інгредієнти розфасованого продукту повинні бути сертифіковані як органічні, але до 5% інгредієнтів (не рахуючи солі та води) не можуть бути органічними. Якщо на продукті є напис «100% органічний», значить, всі інгредієнти без винятку є органічними. Але якщо надпис «зроблено з органічних інгредієнтів» — кількість органічних складових може опускатися до 70%.