Абсент, користь і шкоду абсенту

абсент користь шкоду

Абсент – популярний і загадковий алкогольний напій, який деякі вважають чарівним нектаром, а інші – отруйним зіллям. А по своїй суті абсент – це гіркий алкогольний напій на травах. Так при виготовленні абсенту використовується, в першу чергу, полин. Взагалі, у перекладі з французького «absinthe» означає саме «полин». Крім того, складу абсенту збагачений мелісою, анісом, фенхелем, м'ятою, лепехою, дягілєв, лакриці, коріандром, петрушкою, ромашкою та іншими травами. Завдяки такому змішання пряних трав, смак і аромат абсенту дуже насичений і терпкий, бо є й інший варіант перекладу назви цього напою – з грецької «apsinthion», що значить «не придатний для пиття».

Цікаво, що абсент не відразу став алкогольним напоєм, а довгий час служив людям в якості лікарського засобу, яким лікували жовтяницю, радикуліт та інші захворювання.

Про склад абсенту

Фортеця абсенту може варіюватися від 55% до 85%. Головний компонент абсенту – туйон, що виділяється з ефірних масел екстракту гіркого полину. Саме цей компонент і виділяє абсент серед інших алкогольних напоїв.

Зазвичай абсент буває зеленого смарагдового відтінку. Але також цей напій може мати і синій, і жовтий колір, а також червоний, коричневий або чорний. Буває і прозорий абсент. Смарагдовий відтінок абсент отримав завдяки хлорофілу, трупа при денному світлі. Тому абсент розливають в пляшки з непрозорого скла. Ймовірно, саме кольором напою обумовлена його слава як «зеленої відьми або феї». Напій має характерний анісовий аромат і гіркувате полинове післясмак.

Абсент неможливо розбавити, так як він відразу ж стане каламутним. Існує думка, що при споживанні абсенту можуть виникнути галюцинації і порушення свідомості, але це всього лише науково непідтверджена припущення. Хоча, при зловживанні у будь спиртними напоями можна чекати непередбачуваних результатів.

Користь абсенту

До лікувальним властивостям абсенту, обумовлена вхідними в його склад цілющими травами, відноситься здатність напою знижувати підвищену температуру тіла, розширювати кровоносні судини, знімати запальні реакції організму, сприяти загоєнню ран, поліпшувати травлення і підвищувати апетит, розслабляючи впливати на нервову і м'язову системи організму.

Абсент може стати не тільки дезинфікуючим засобом, завдяки високій концентрації спирту, але і використовуватися як антиоксидант, зміцнює імунну систему людини.

Має абсент і спазмолітичними властивостями. Використовується як протисудомний і як засіб від аритмії. Можливе застосування абсенту і з метою профілактики вірусних хвороб.

Багатий склад лікарських трав, що лежить в основі цілющих якостей абсенту, говорить і те, що дозування цього напою повинна бути дуже помірною. Інакше замість очікуваної користі, абсент принесе організму серйозної шкоди.

Шкоду абсенту

Незважаючи на те, що дія абсенту на організм людини до кінця не вивчений, вчені схильні пов'язувати негативний вплив абсенту на організм з його основним компонентом – туйоном. Прийнято вважати, що туйон здатний спровокувати розвиток залежності і впливати на людський організм як наркотичну речовину.

Безумовно, непомірне вживання абсенту, як алкогольного напою викличе не тільки похмілля, але і порушення роботи мозку та інших внутрішніх органів людини.

Більш того, часте вживання абсенту викликає розвиток безсоння, депресивних станів, психозів, нічних кошмарів, судом, нудоти, запаморочення, постійного відчуття ознобу або скутості і навіть призвести до втрати свідомості.

Особливості вживання абсенту

Побічні негативні прояви від вживання абсенту пов'язані з туйоном – отруйною речовиною монотерпином, яке входить до складу ефірної олії полину. Ефект від вживання абсенту більшою мірою схожий з ефектом вживання не алкоголю, наркотичних речовин. Так абсент може викликати не тільки загальне збудження, але і галюцинації, сплутаність свідомості і навіть необгрунтовану агресію. Саме при вживанні абсенту відзначаються так звані стану «зміненої реальності».

Також до особливостей вживання абсенту слід віднести і дуже сильне швидке сп'яніння, яке обумовлено ефірними маслами трав, які маскують характерний смак і аромат спирту.

Вживання абсенту

Існує безліч звичаїв, ритуалів і рецептів, пов'язаних з вживанням абсенту. Так цей напій п'ють з цукром, віскі, молоком, шампанським, з горілкою, з льодом, розбавляючи, підпалюючи або ж холодним.

Російська метод застосування абсенту

Сироп, приготований з цукру, завчасно змішується з водою і додається в абсент, у кількості, що кожен встановлює для себе індивідуально. Готовий напій в невеликій кількості переливають в стакан низький і підпалюють. Горіти абсент має кілька секунд, потім вогонь гасять, накриваючи склянку іншим таким же склянкою. Після чого склянки перевертають, і абсент переливається у другій порожній стакан. Перший стакан (в якому був абсент) швидко накривається серветкою і перевертається. Теплий абсент потрібно випити і вдихнути пари з-під перевернутого склянки, підсунувши під нього трубочку для коктейлю.

Відмітні особливості абсенту

Абсент, як популярний напій, буває різноманітним. Розрізняють абсент за кольором, фортеці і навіть за змістом туйона.

Як розрізняється абсент за кольором

Абсент розрізняється за кольором. Так смарагдовий класичний абсент вважається натуральним напоєм і може варіюватися від світлий зеленуватих відтінків, до насичених зелених.

Абсент янтарного кольору має більш м'який благородний смак, завдяки подвійний процедурі очищення, якій його піддають. Однак важливо не переплутати такий напій з абсентом неправильно зберігався. Так як під дією світла зелений пігмент (хлорофіл) руйнується і відповідно колір може змінитися.

Гранатово-червоний абсент – це напій, в який був доданий екстракт граната, що надає йому не тільки особливе післясмак, але і оригінальний рубіновий відтінок.

Абсент чорного або коричневого кольору в своєму складі містить настій чорної акації. Цей же компонент додає напою солодощі і ягідних відтінків.

Цікаво, що аромат абсенту в пляшці відрізняється від аромату напою в келиху.

Як розрізняється абсент по фортеці

Настільки високий вміст спирту в абсенті важливо для того, щоб містяться в ньому ефірні олії утримувалися в розчиненому стані. Іспанська абсент, а також абсент з Чехії та Франції має порівняно невисоку міцність – від 55% до 65% і низький вміст туйона, а то й зовсім без нього.

Міцний швейцарський, італійський, німецький, а також деякі сорти французької, чеської та іспанської абсенту відрізняються міцністю в 70-85%.

Як розрізняється абсент за наявності туйона

Так як туйон – речовина небезпечна, то і виробництво його обмежена безліччю правил, наприклад, щоб знизити концентрацію туйона, полин слід вимочити не в спирті, а в підігрітій воді.

Високим вмістом туйона відрізняються в основному швейцарські та чеські абсенты, а ось для абсентов, вироблених у країнах Європи характерно низький вміст цієї речовини.

у Франції та Швейцарії виготовляють настоянки зовсім без туйона, які вважаються імітують абсент.

Бажаючи пізнати смак цього незвичайного напою, пам'ятайте про помірність, яка не дасть захопленню перетворитися в залежність і не дозволить «зеленої відьмі» заволодіти Вашою свідомістю.