Білий хліб, склад, користь і шкода білого хліба

білий хліб користь шкоду склад

Вуглеводна їжа традиційно вважається шкідливою. Їй ставиться в провину здатність збільшувати габарити тіла і «прикрашати» останнє некрасивими жировими складками. До категорії багатих цукрами продуктів відносять, перш за все, борошняні вироби. Білий хліб займає в цьому списку чи не найголовнішу позицію. Але чи справді він такий шкідливий, як пропагують противники «глави столу»? Варто зовсім виключати білий хліб з раціону харчування? Всю правду відкриє вам дана стаття.

Загальні відомості про продукт

Люди почали вживати вироби з борошна практично відразу ж після того, як стали культивувати злакові рослини. Прототипом сьогоднішнього білого хліба був продукт, вироблений стародавніми єгиптянами ще 7 тисячоліть тому. Народ, що населяє край пірамід і склепів, у яких лежали мумії фараонів, першим у світі здогадався додавати в тісто кисле молоко і дріжджі. Завдяки озвученими компонентів смак і текстура білого хліба покращилася в рази.

Даний продукт в ту епоху мав неймовірно високу вартість. Тому вживати в їжу його могли виключно представники вищого стану. Достеменно відомо, що античні греки ласували білим хлібом не вприкуску з іншими стравами, а як самостійною стравою. Борошняний виріб це було показником матеріального добробуту господаря конкретного будинку: чим більше його було на столі, тим багатше вважався гостинний власник житла.

Минав час. Хліб звели в ранг лікарських засобів. В залежності від того, черствим він був або свіжим, борошняний продукт застосовували в лікуванні різних недуг: від банального нежитю до кишкових кольок. У деяких країнах хліб вважали священним, але в будь-якій державі осквернення борошняного вироби розцінювалося як злочин і найбільший гріх.

Любили хліб і на Русі. До середини позаминулого століття процес виготовлення продукту проводився виключно вручну. Все змінилося після вказаного рубежу, коли в експлуатацію ввели конвеєрні печі, тестомесітельная машини та іншу техніку. У нашій країні ніколи не було достатньо білого хліба. Тим ще більш дивно ставлення до нього переважної більшості нинішнього суспільства.

Склад білого хліба

Давайте розберемося, з чого ж готують білий хліб.

Основою основ є, зрозуміло, борошно. Для виробництва білого хліба традиційно використовують пшеничне борошно. Вона менш корисна порівняно з тією ж житній, оскільки бідна вітамінами і рослинними волокнами. Зате в борошні, одержуваної з пшениці, предостатньо крохмалю, клейковини і вуглеводів.

Другим за важливістю інгредієнтом білого хліба варто назвати дріжджі. Представляють вони собою особливий рід мікроорганізмів, які надають мучному виробу пишність. Мало хто знаєте про те, що ця не єдина заслуга дріжджів: останні також збагачують хліб БАВами і амінокислотами.

Іноді виробник вводить в тісто для білого хліба курячі яйця. За рахунок них поліпшуються смакові якості борошняного продукту, підвищується вміст у ньому протеїну. Мінус яєць у складі пшеничного хліба – скорочення терміну зберігання виробу.

Трапляється, вміст продукту збагачують висівками. Навряд чи комусь треба пояснювати, наскільки корисний цей компонент. В принципі, саме завдяки висівки хліб і є цінним харчовим продуктом. Для нього характерно утримання більшої кількості клітковини і вітамінів порівняно з пшеничним хлібом без висівок.

Дуже рідко в продукт додають спеції, прянощі, сухофрукти, горіхи. Якщо ж таке має місце бути, знайте – перед вами досить корисний продукт харчування, оскільки хліб з подібними натуральними інгредієнтами в складі насичений вітамінами і мінеральними речовинами.

І, звичайно ж, білий хліб містить воду. Навряд чи цей інгредієнт представляє особливу цінність, скоріше він грає роль з'єднувача інших компонентів.

Таким чином, ми з вами з'ясували, що до складу білого хліба входять вуглеводи (точніше – моно - і дисахариди), крохмаль, білок, вода, клітковина. До цього списку можна додати органічні кислоти, жири, ПНЖК. Серед вітамінів особливо виділяються вітаміни групи В, Е, Н. Білий хліб містить мікроелементи (залізо, цинк, мідь, хром, хлор, кобальт, молібден, марганець) і макроелементи (фосфор, сірка, кальцій, натрій, магній).

Середня калорійність ста грамів пшеничного хліба складає 260 кКал. Як бачите, зовсім немало.

Користь білого хліба

Як би не виступали противники борошняного вироби за виключення пшеничного хліба з раціону, робити це не рекомендується. Все-таки вживання зазначеного продукту в їжу несе організму людини певну користь.

По-перше, в ньому чимало протеїнів рослинного походження. Тому, амінокислоти, отримані нами в результаті ласощі білим хлібом, підтримують нормальне протікання різних біохімічних реакцій, що забезпечують життєдіяльність організму.

По-друге, білий хліб, як вже говорилося вище, дуже багатий вуглеводами. Про шкоду їх поговоримо трохи пізніше, однак і корисні якості у цукрів є. Вуглеводи є відмінним джерелом колосальної кількості енергії. Поряд з крохмалем вони дають людині можливість вести активний спосіб життя, не відчуваючи втоми як можна довше.

по-третє, в пшеничному ласощах присутній клітковина, нехай і в малій кількості. Вона благотворно впливає на роботу кишечника, покращує травлення, сприяє зниженню в крові холестерину, виводить за межі тіла ласуни шлаки і токсини.

В-четвертих, що містяться в білому хлібі вітаміни позитивно впливають на роботу таких систем органів, як нервова, серцево-судинна (вітаміни групи В), репродуктивна (вітамін Е), а також волосся, нігті, шкіра (біотин). Що стосується мінеральних речовин борошняного вироби, вони виявляються корисними як для вже перелічених щойно сегментів і частин тіла, так і для стану кісток, суглобів, крові, м'язів, розумової діяльності.

Таким чином, без білого хліба в раціоні наш організм недоотримає цінних речовин, які сприяють поліпшенню і підтримання на належному рівні його здоров'я. Та й наїстися, не вживаючи це борошняний виріб, досить складно.

Шкоду білого хліба

Проте негативних властивостей у білого хліба все ж набереться більше, ніж переваг. Якщо ви не займаєтеся спортом, активним фізичною або розумовою працею, вам білих хліб послужить погану службу: вуглеводи його поряд з крохмалем і дріжджами сформують некрасиві пухкі боки і складки на животі, запустять в обміні речовин значні збої. Надмірне вживання цього борошняного вироби призведе до браку у вашому тілі мінеральних солей і вітамінів. Навіть якщо врахувати той факт, що пшеничне борошно нерідко збагачується на виробництві цим корисним «коктейлем», істотна частина його все одно зникне при випічці буханців. Крім того із-за мізерної змісту в білому хлібі рослинних волокон вас стануть переслідувати запори. Можуть позначитися наслідки і страшніше: значно підвищиться ризик розвитку цукрового діабету, шкіряної та харчової алергії. Все це можливо ще й тому, що недобросовісні виробники сьогодні кладуть у білий хліб компоненти, яким у продукті харчування бути зовсім не слід. Це пальмова олія, консерванти, стабілізатори, соєвий білок.

щоб уникнути непорозумінь і небажаних ефектів від ласощів борошняним виробом варто купувати буханця виключно у перевірених виробників, або придбати хлібопічку і випікати ароматний хлібець самому з натуральних складових. Скористайтеся цією порадою – не пошкодуєте!