Білий шоколад, склад, користь і шкода білого шоколаду

білий шоколад користь шкоду складу домашній

Білий шоколад відносного свого побратима гіркого шоколаду є досить молодим продуктом на ринку солодощів, але, незважаючи на це, сьогодні він має безліч шанувальників. Прихована небезпека криється в тому, що не всі виробники є сумлінними, а тому вибрати натуральний шоколад буває досить важко.

Про білому шоколаді

Головна відмінність білого шоколаду від темного полягає в тому, що цей десерт готується без включення до складу какао-порошку. Саме наявність цього інгредієнта надає класичного шоколаду його апетитний відтінок. Однак біла плитка цілком може позмагатися в популярності, так як на сьогоднішній день вона має свій клуб любителів і визнана в кулінарії в якості присипок, доповнення йогурти та коктейлі, начинки для пирогів і кексів. Незвичайний шоколад добре поєднується з фруктовими десертами, є частим інгредієнтом тортів і тістечок, а також використовується для створення цукерок і кондитерських прикрас.

Історія шоколаду тягнеться від часів ацтеків і племен майя. Тоді він мав гіркий смак, який посилювався додаванням в унікальний напій гіркого перцю. Зазнавши безліч змін і доповнень, десерт дійшов до наших часів через тисячолітню кордон. Але білий його еквівалент з'явився лише у 1930 році. Кондитерська компанія «Нестле» шукала спосіб утилізації залишків какао-масла і таким чином придумала використовувати сировину з матеріальною користю для виробництва. Популярність білий шоколад отримав лише через 50 років. Як раз в цей час у продажу з'являються різні десерти з його участю і білі пористі плитки.

Білий шоколад має унікальний вершковий смак, який забезпечується наявністю в складі сухого молока. Особливі смакові якості приваблюють не тільки сластьон, але і кулінарів по всьому світу.

Склад білого шоколаду

Натуральна плитка білого шоколаду готується з какао-масла, цукру, сухого молока і ваніліну. Вміст молочного жиру не повинно бути менше 2,5%, а какао-масла - менше 20%. При виборі даного продукту в магазині, зверніть увагу, на якому місці в складі вказані ці інгредієнти – вони повинні бути першими. В іншому випадку, плитку білого шоколаду краще відкласти в сторону. Щодо складу в Європі і США встановлені жорсткі правила, які не допускають зменшення кількості головних інгредієнтів. На жаль, цим не може похвалитися російський регламент виробництва білого шоколаду. Цим користуються недобросовісні виробники.

У складі неякісного продукту часто присутні транс і гідрогенізовані жири, харчові добавки та замінники цукру. Ці компоненти сильно змінюють унікальний смак десерту і негативно позначаються на організмі. У деяких випадках біла плитка взагалі не містить какао-масла! Будьте уважні – недоброякісний продукт має дуже яскравий запах і білий колір, на смак дуже солодкий і погано тане, як в руках, так і в роті. Цей продукт має схожу з темним шоколадом температуру плавлення, легко тане на язиці, не залишаючи жирного нальоту на небі. Він має природний кремовий відтінок і легкий ванільний аромат. Смак такого десерту ніжний, вершковий, в міру солодкий, але не нудотний!

Натуральний білий шоколад містить такі речовини, як вітаміни групи В, ряд мінералів, але в дуже невеликій кількості. Більше значення в складі має калій, фосфор і холін. Але повністю відсутні – кофеїн і теобромін, речовини, що надають збудливу дію і провокують алергічні реакції.

Енергетична цінність білого шоколаду мало поступається поживності темного і становить близько 550-ти калорій.

Користь і шкода білого шоколаду

Білий шоколад надає позитивну дію на нервову систему, сприяючи виробленню серотоніну – гормону радості. Він в свою чергу дозволяє легше переносити больові відчуття і деякі захворювання. Виділення гормону серотоніну мозком вводить людину в стан легкої ейфорії, що допомагає боротися зі стресами і долати напругу. Однак надмірне вживання цього десерту призводить до дратівливості і підвищеної стомлюваності, зниження працездатності. Це обумовлено великою кількістю цукру, який використовується в приготуванні білого шоколаду. І, незважаючи на те, що тут його менше, ніж у темному або молочному шоколаді, цукор – один з головних негативних елементів звичного раціону людини, який провокує розвиток безлічі недуг.

що Перебуває у складі речовина холін, бере участь у процесах вироблення інсуліну, важливий для зміцнення нервової системи та розвитку пам'яті. Без холіну неможливе виробництво амінокислоти метіоніну. У комплексі з лецитином нормалізує ліпідний обмін в печінці. Тому біла плитка корисна в помірних кількостях і навіть здатна трохи поправити ваше здоров'я. Але мова йде виключно про натуральному продукті, в якому також багато какао-масла, багатого вітаміном E. Даний інгредієнт у складі важливий для людини як джерело молодості і стабільної роботи ендокринної системи, що виключає проблеми із зовнішнім виглядом шкіри і загальним тонусом організму.

Звичайно, всі ці корисні властивості не можуть виявлятися лише при вживанні білого шоколаду. Зловживати ним не можна, як і будь-якими іншими солодощами. На кону стоїть гарна фігура і здоров'я. Надмірне вживання шоколаду загрожує ожирінням, порушенням вуглеводного обміну в організмі, загострення наявних захворювань, особливо, сечостатевої, ендокринної та вивідною системах. Не рекомендується вживання цього десерту людям з підвищеною кислотністю шлунка, цукровий діабет та алергію на лактозу, якщо в складі є молочні продукти.

Зате білий шоколад цілком можуть використовувати в своєму раціоні ті, хто не може насолоджуватися класичним або молочним. Додаткову користь принесуть шоколадні плитки з такими наповнювачами, як натуральні сухофрукти і горіхи. Вони мають більш високу поживність і підходять тим, хто активно зайнятий фізично протягом дня. Але не рекомендується використання такого десерту людям з малою активністю і схильним до повноти.

Готуємо білий шоколад будинку

Для приготування домашнього білого шоколаду, перш за все, вам знадобиться какао-масло. Придбати його можна в спеціалізованих кондитерських магазинах або в аптеці. Обсяг інгредієнта становить 30% від загальної маси готового продукту. Вам знадобиться 100 грамів. У такому ж кількості візьміть цукрову пудру і сухе молоко. Для аромату приготуйте трохи натуральної ванілі.

Чому краще взяти цукрову пудру. При змішуванні вона швидко розчиняється і з'єднується із загальною консистенцією. Цукор тане погано і в готовому продукті можуть залишитися кристалики. Якщо цукрової пудри під рукою немає, то цукор краще розтопити на вогні до рідкого стану.

Спосіб приготування:

  • масло какао подрібніть і поставте на водяну баню – можна додати трохи більше цього інгредієнта, якщо хочете отримати більш маслянисту консистенцію, тоді збільште і кількість цукру;
  • розтоплене масло змішайте з цукровою пудрою, ваніліном і сухим молоком (в якості останнього інгредієнта можна використовувати дитяче молочне харчування);
  • не знімаючи з водяної бані, все ретельно перемішайте віночком або міксером;
  • готову суміш розлийте по формах і приберіть в холодильник – для кращого від'єднання їх можна змастити рослинним маслом;
  • через годину вийміть готовий шоколад з форм і подавайте до столу або використовуйте для прикраси ваших фірмових десертів.