Червонокачанна капуста, склад, користь і властивості червонокачанної капусти

червонокачанна капуста властивості користь склад

Батьківщиною червонокачанної капусти, швидше за все, є Середземномор'ї. В цьому регіоні люди вже в давнину знали про її користь, і використовували не тільки в їжу, але і в лікувальних цілях: кажуть, що цю капусту – втім, як й іншу – дуже любив Піфагор. У Росії ця капуста потрапила з Європи – небудь в XVII столітті, або в кінці XIX – найімовірніше перше, тому що в народі про неї знають давно, хоча і вирощують не в таких кількостях, як інші види.

Можна сказати, що від білокачанної капусти, своєї найближчої сестри, червонокачанна – крім кольору - відрізняється рядом важливих ознак. Качани у неї завжди щільні, не дуже великі, зазвичай круглої або овальної форми, і важать не так багато – до 3 кг. Встигає червонокачанна капуста набагато пізніше білокачанної, любить прохолоду і довго зберігає свою щільність і соковитість після збору врожаю.

Склад, користь і властивості червонокачанної капусти

Калорійність цього виду капусти досить невисока – всього близько 26 ккал на 100 г, але зате у неї дуже багатий вітамінний і мінеральний склад. Крім вуглеводів, харчових волокон, органічних кислот, в ній міститься досить багато білка і невелика кількість жирів, і безліч вітамінів: це бета-каротин, вітаміни А, РР, С, Е, Н, групи В; мінерали – у великій кількості калій; кальцій, фосфор, магній, натрій, залізо, селен, цинк.

Бета-каротину в червонокачанної капусти в 4 рази більше, ніж у білокачанної – вже тому на неї варто звернути увагу.

Красиве червоно-фіолетовий колір капусти обумовлений високим вмістом антоціанів – речовин, відомих своїми вираженими антиоксидантними властивостями. Антоціани зміцнюють капіляри і надають їм еластичність, тому продукти з ними дуже корисні при захворюваннях серця і судин; вони стабілізують стан колагену і тканин шкіри в цілому, тому що містять їх плоди можна вважати одним з джерел молодості. Відомо також властивість антоціанів полегшувати і лікувати захворювання очей, блокувати дію радіації і запобігати розвиток лейкемії.

Багато кулінари і господині відзначають, що червонокачанна капуста суші інших видів, і в ній менше соку, але цей недолік компенсується її поживною цінністю – в ній більше різних корисних і біоактивних речовин. Так, її фітонциди пригнічують активність збудника туберкульозу, а її соком успішно лікують гострі та хронічні бронхіти та інші хвороби органів дихання – про це знали ще медики Стародавнього Риму.

Процес кровотворення, робота нирок і щитовидної залози помітно поліпшуються при регулярному вживанні червонокачанної капусти – це пояснюється високим вмістом в ній рослинного білка. Про це мало хто знає, але ця капуста за вмістом білка перевершує багато інших звичні для нас овочі – наприклад, морква і буряк.

Вітаміни в червонокачанної капусти зберігаються довше, ніж в інших її видах, і в числі їх - вітамін С, відомий своєю нестійкістю до світла і впливу кисню.

З мінералів можна відзначити селен і цинк. Зміст першого елемента в цьому овочі досить високо, і це теж сприятливо позначається на роботі щитовидної залози. Ще селен допомагає клітинам отримувати кисень, виводить з організму токсини і важкі метали, активно бере участь в обміні речовин і підтримує імунітет. Цинк підтримує роботу головного мозку.

Молочна кислота і клітковина, якими червонокачанна капуста теж багата, позитивно впливають на стан мікрофлори кишечника, і до того ж виводять надлишки холестерину – це чудова можливість для бажаючих схуднути. Дієтологи відмінно знають про це, і призначають даний вид капусти людям з надмірною вагою, а також в обов'язковому порядку вводять її в різні лікувальні програми.

Якщо червонокачанну капусту ввести в раціон гіпертоніків, то тиск у них поступово почне прагнути до норми; вона надає і сечогінну дію, що теж важливо при багатьох хронічних захворюваннях.

При кашлі та осиплості голосу потрібно пити капустяний сік з медом; можна застосовувати компреси з соком або листя капусти зовнішньо, прикладаючи їх до саден і синців – тут працюють антоціани, зміцнюють тендітні капіляри.

Російські жінки здавна вважали капусту природним стимулятором росту грудей – червонокачанна і тут вважається ефективніше інших видів, однак збільшити груди, вживаючи капусту, навряд чи вдасться. Зате зміцнити її точно вийде, якщо їсти капусту частіше і в сирому вигляді – звісно, без зайвого завзяття.

Важлива властивість червонокачанної капусти – здатність нейтралізувати дію алкоголю, тому перед початком довгого святкового застілля добре з'їдати тарілку капустяного салату.

Червонокачанна капуста в кулінарії

Корисні властивості червонокачанної капусти безсумнівні, але в кулінарії вона не так часто використовується, як білокачанна, кольорова або інші відомі види роду Капуста. Її щільна і навіть жорсткувата структура не всім подобається, а смак у неї буває злегка терпкий і навіть гострий – це дія тих же антоціанів. Тому у нас її хоч і вирощують, але в недостатніх кількостях, і даремно: з неї можна приготувати багато смачних і красивих блюд – потрібно тільки знати, як її застосувати. У сирому вигляді це ідеальна основа для салатів, і особливо добре такі салати поєднуються з м'ясом, вони допомагають організму перетравити його і засвоїти, на відміну від картоплі, білого рису і макаронів, які у нас звикли використовувати в якості гарнірів.

У колишні часи червонокачанну капусту навіть вважали чаклунським «овочем» - за те, що вона може змінювати свій колір в процесі кулінарної обробки. У присутності соди вона стає синьою, а при додаванні оцту – малиновою, так що для любителів оригінальної випічки це її властивість теж може стати корисним.

Оскільки цей овоч краще зберігає свої властивості без термічної обробки, можна навести тут рецепт маринованої капусти. Її потрібно нашаткувати, як звичайно, і утрамбувати в скляні банки разом зі свіжими стиглими сливами, розрізаними навпіл. Залити розсолом з солі, цукру й винного оцту – прянощі покласти за смаком, - і закупорити. Таку капусту теж добре подавати до м'яса, або є, як самостійне блюдо.

Протипоказання до вживання червонокачанної капусти

Шкідливих властивостей у червонокачанної капусти немає, але при деяких захворюваннях шлунка, що супроводжуються утрудненим переварюванням їжі, вона протипоказана – з-за великої кількості клітковини. Не можна вживати при виразковій хворобі 12-ти палої кишки, або треба піддавати її термообробці протягом години – на жаль, від цього вона втрачає свої смакові якості.