Дієтична випічка

дієтична випічка

Слово «дієтичний» в лексиконі сучасної людини часто асоціюється зі здоров'ям, стрункістю і правильним харчуванням. Незважаючи на те, що хлібобулочні вироби не рекомендується вживати під час схуднення, на них теж можна зустріти подібну відмітку. Можна назвати випічку дієтичної і вірити тому, що написано на упаковці!

Буває дієтична випічка?

В гонитві за красивою фігурою і міцним здоров'ям, дівчата звертають увагу на те, що допомогло б їм досягти мети в короткі терміни. Продукти з позначкою «низькокалорійний» або «дієтичний» першими кидаються в очі, і саме вони найчастіше потрапляють на стіл, стаючи повноцінним елементом здорового меню. Однак занадто швидке рішення на користь подібної їжі часто невиправдано. Небезпека криється в підсвідомому прагненні людини прийняти бажане за дійсне. Коли вам говорять, що хліб корисний, в це хочеться вірити. У той же час, далеко не завжди написаний на упаковці, що відповідає вмісту продукту, і його дії на організм.

До складу так званого дієтичного хліба входять: висівки, шматочки овочів, насіння соняшнику, кунжуту, льону, гарбуза. Безумовно, все це додає цінності продукту, але основа його залишається незмінною – мука! Більшість компаній використовує у складі пшеничну, гречану, кукурудзяну та рисову муку. Незалежно від нутриентного складу цих інгредієнтів, їх калорійність залишається приблизно на одному рівні – 330-370 одиниць. Додавання насіння, горіхів, овочів і сухофруктів додає до загальної енергетичної цінності ще 50-100 калорій на 100 грам подібної випічки, не кажучи вже про солодких, здобних булочки і хліб з начинкою! Звідси виходить, що, незалежно від складу, середня поживність борошняних виробів залишається однаковою.

Чому ж деякі види хліба називають дієтичними і низькокалорійними?

Важливо розуміти, що позначка «низькокалорійний» ставиться на упаковці з випічкою, яка має відносно низьку енергетичну цінність, ніж такий же продукт, але приготовлений з маслом, великою кількістю цукру і так далі. При цьому різниця може полягати всього в 10-ти калоріях! До дієтичного ж можна віднести будь-який вид випічки, який має підвищений вміст клітковини і додаткові інгредієнти, що підвищують вітамінну цінність борошняного вироби.

Об'єктивно більш низькою калорійністю має випічка з лляної (270 kKal) і житнього борошна (298 kKal). Ці продукти можна назвати дієтичними і тим самим підтвердити той факт, що подібна випічка існує. Але! Немає якого-небудь борошняного виробу, яке безпосередньо б сприяла схудненню, і було безпечно для фігури, так як поріг калорійності залишається досить високим.

Користь дієтичної випічки, її застосування для схуднення

Коли йдеться про ожиріння, випічка переноситься в категорію «під забороною», так як вона джерело великої кількості вуглеводів, несвоєчасне засвоєння яких провокує набір зайвої ваги. Однак деякі борошняні вироби все-таки можна застосовувати в дієтичному меню. Щоб вибрати правильний продукт, зверніть увагу на наступні аспекти.

1. Калорійність – не показник. Навіть та випічка, яка готується з додаванням льняної або житнього борошна, в своєму складі містить частину пшеничного, тому енергетична цінність в більшості випадків утримується на рівні 300-350 калорій. Більш низькі цифри характерні для пісних житніх коржів, білкового хліба, в числі якого вірменський лаваш.

2. Основою дієтичної випічки повинно бути поєднання двох видів борошна. Хорошим варіантом буде продукт з вівсяної, лляний, житній або амарантового борошном.

3. Зернова складова являє собою відмінний джерело клітковини і натуральних рослинних олій, які позитивно впливають на здоров'я.

4. Корисна випічка містить мінімум цукру, солі і насичених жирів. Це означає, що у складі не повинно бути маргарину і, тим більше, гомогенізованих рослинних олій. Це збільшує жирність продукту і робить його більш важким для засвоєння.

Головна користь дієтичної випічки криється у високому вмісті клітковини, вітаміну Е, А і D, а також вітамінів групи В. У сукупності ці елементи допомагають поліпшити роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту, нормалізувати функціонування кишечника, тим самим підвищивши його здатність засвоєння поживних речовин. Разом з цим стабілізується вироблення інсуліну, знижується рівень цукру і холестерину в крові. При правильному режимі харчування, ці чинники справляють істотний вплив на схуднення.

Правила вживання дієтичної випічки під час схуднення:

  • борошняні вироби, з вмістом цукру, сухофруктів, мигдальної, пшеничного борошна, вершковим маслом і маргарином можна вживати строго до 12 годин дня;
  • ті види хлібобулочних виробів, у складі яких житнє, лляна, амарантовая, вівсяне борошно, овочі, замінники цукру і свіжі фрукти, допустимо вживати до 14 годин дня;
  • у другій половині дня припустимо невелику кількість цільнозернового хліба, калорійністю не більше 300 калорій, за умови дотримання середнього ступеня фізичної активності;
  • навіть дієтичну випічку не можна поєднувати з іншими джерелами легких вуглеводів в одному прийомі їжі;
  • вживайте хлібобулочні вироби незадовго до основної активності або спортивного тренування – це допоможе швидко позбутися від отриманих вуглеводів;
  • зберігайте помірність – подібні продукти не повинні становити більше 30% від усього вашого раціону.

Дієтична випічка будинку

Краще дієтичне меню створюється власними руками. У домашніх умовах ви здатні побалувати себе корисним низькокалорійним хлібом або печивом, від якого не доведеться годинами перебувати в спортивному залі.

1. Рецепт для хлібопічки: хліб з висівками. Для його приготування візьміть житнє обдирне борошно (120 г), борошно пшеничне вищого ґатунку (200 г), сирі вівсяні і пшеничні висівки (по 10 г), сіль, активні сухі дріжджі і розпушувач (по 5 г), цукор (15 г), оливкова олія (10 г), воду (270 мл). При випіканні в пристрої, спочатку в грубку закладаються рідкі інгредієнти, потім сухі. Середній час приготування 30-40 хвилин. При класичному приготуванні, спочатку необхідно замісити тісто, після чого додати дріжджі, перемішати і поставити в духовку на півгодини при 180оС. Калорійність цього хліба складає всього 199 одиниць!

2. Білковий хліб. В рецепті присутні білок курячого яйця (150 г), напівжирний сир (260 м), пшеничні (40 г) і вівсяні (80 г) висівки, сода або розпушувач (5 г), кілька крапель лимонного соку. У процесі приготування злегка збийте білок і з'єднайте його з содою гашеного лимонним соком. Після додайте сюди розім'ятим сир, перемішайте до однорідної маси разом з висівками і відставте на 15 хвилин. Після закінчення часу ще раз все ретельно перемішайте, перекладете у форму для запікання і поставте в духовку, розігріту до 180-200оС на 35-40 хвилин. Готову страву містить всього 164 калорій на 100 грам.

3. Бананово-сирну вівсяне печиво. Щоб створити десерт калорійністю всього 190 одиниць, візьміть нежирний сир (150 г), вівсяні пластівці (120 г), банан (110 м), ізюм (30 г). Всі інгредієнти, крім родзинок, збийте в блендері до однорідної маси. З'єднавши з родзинками, залиште на 20 хвилин, щоб тісто трохи набухло. Після нагрійте духовку до 180оС, сформуйте печиво і розкладіть на пергаменті. Випікайте протягом 20-ти хвилин.