Грейпфрутовий сік: користь і властивості соку грейпфрута

грейпфрутовий сік грейпфрута користь властивості схуднення

Про користь такого фрукта, як грейпфрут, знають багато, але все-таки більшість людей воліють апельсини – в них немає тієї гірчинки, яка псує смак грейпфрутів, або нам здається, що псує.

Однак глікозиди, що входять до складу грейпфрутів, і надають їм цю гірчинку, дуже потрібні нашому організму для здоров'я і довголіття: вони покращують роботу травної системи, діяльність серця, підтримують судини в чистоті і порядку, попереджають розвиток атеросклерозу і багатьох інших захворювань.

Склад соку грейпфрута

Хімічний склад грейпфрутового соку схожий з лимонним: в ньому багато органічних кислот, є вуглеводи, трохи жиру і білка, пектини, ефірні олії, вітаміни – бета-каротин, А, РР, групи В, Е, С; мінерали – калій, кальцій, натрій, магній, фосфор, залізо; калорій небагато – менше 40 ккал в 100 г соку. Серед каротиноїдів, що містяться в червоних грейпфрутах, є лікопін – потужний природний антиоксидант, і взагалі в грейпфрутах на сьогодні виявлено до 50 протиракових речовин, так що не варто ігнорувати ці фрукти і сік; тим більше, що позбутися гіркоти (якщо вже так хочеться), зовсім нескладно: треба розділити очищений плід на часточки, і зняти з кожної часточки тоненьку плівку, яка і надає гіркота плодів і їх соку.

Користь і властивості грейпфрутового соку

Грейпфрутовий сік можна пити для задоволення, одночасно приносячи велику користь своєму здоров'ю, а можна використовувати його, як частину лікувальної дієти, при багатьох хронічних захворюваннях.

При цукровому діабеті апельсиновий сік можна пити не завжди, а ось грейпфрутовий сік корисний діабетикам – у ньому мало цукру, зате багато біологічно активних речовин, і до того ж він посилює дію інсуліну. При алергії грейпфрути теж можна – у них мало речовин, здатних викликати загострення цього захворювання, так що сік грейпфрутів можна пити навіть дітям – наприклад, страждають діатезом, яким протипоказаний апельсиновий сік.

Сік грейпфрутів ефективний при захворюваннях печінки і жовчного міхура, попереджає утворення каменів у жовчному міхурі та нирках, допомагає при метеоризмі, колітах, запорах і набряках, гастритах зі зниженою кислотністю, інфекційних захворюваннях та ГРЗ, подагрі, ожирінні, атеросклерозі, гіпертонії, недокрів'ї, цинзі, кровотечах і шкірних захворюваннях.
Дуже корисний грейпфрутовий сік при загальній слабкості, після перенесених важких захворювань і операцій, при нервовому виснаженні і серцево-судинних захворюваннях, при клімаксі – жінкам і чоловікам.

У грейпфрутах міститься натуральний хінін – речовина, яка раніше дуже широко застосовувалося в медицині ще в XX столітті їм активно лікували малярію, застосовували як антиаритмічного і заспокійливого засобу. Він теж надає плодам деяку гіркоту, однак його присутності грейпфрути і їх сік також зобов'язані багатьма лікувальними властивостями.

При застуді і грипі сік грейпфрута п'ють 3 рази на день по склянці за півгодини до їжі; можна розбавити його чистою водою і додати трохи меду.

При поганому апетиті і порушення процесу травлення п'ють грейпфрутовий сік з м'якоттю: якщо провести триденний очисний курс на цьому соку, то шлунок і кишечник очиститься від шлаків і покладів – хоча сік грейпфрута кислий, він ощелачивает організм.

При жовчнокам'яній хворобі сік грейпфрута з оливковою олією (по ¼ склянки) п'ють на ніч, після очисної клізми; в ліжко лягають на правий бік, поклавши під нього теплу грілку.

При холециститах, гострих та хронічних гепатитах п'ють сік грейпфрута з водою – 2:1.

При безсонні його п'ють перед сном, по ½ склянки, а при перевтомі, гіпертонії і атеросклерозі – по ¼ склянки за 30 хвилин до їди.

Сік грейпфрута в кулінарії

Сік грейпфрута з успіхом застосовується в косметології – його вводять в промислову косметику і використовують в домашніх засобах, але про це треба розповідати окремо. Можна коротко сказати, що грейпфрутовий сік призводить в норму роботу сальних залоз, а також відмінно відбілює ластовиння, пігментні плями, і освітлює шкіру особи, а домашні лосьйони з ним добре пом'якшують шкіру обличчя і рук, надаючи їй еластичність і розгладжуючи зморшки.

Грейпфрутовий сік в схудненні

Грейпфрутовий сік сприяє розщепленню жирів і виведенню шлаків з організму, тому він допомагає знижувати вагу і боротися з ожирінням.

Експеримент, що довів ці його властивості, був проведений в одному з інститутів Нью-Йорка: була відібрана група з добровольців – людей з надмірною вагою, і протягом 2-х тижнів їм давали пити 3 рази в день перед їжею по ½ склянки свіжовичавленого соку грейпфрута. Суворої дієти учасники експерименту не дотримувалися, але з їх харчування були виключені всі «зайві» шкідливі страви: в основному, залишилися овочі, м'ясо відварне або запечене, яйця варені, сир і сир, парова риба, варена курка без шкіри, кисломолочні продукти, кава і чай. Після 19 години було вже не можна, однак голоду учасники експерименту не відчували; до того ж вони перед кожним прийомом їжі пили сік. В результаті вага зменшився у всіх, а багато хто позбавилися від 7-10 кг зайвих – це немало, якщо врахувати, що дієта було зовсім нестрогої.

Готувати грейпфрутовий сік для такої дієти можна і вдома: очищений від шкірки і нарізану на шматочки грейпфрут подрібнюють у блендері, і відразу ж випивають отриманий сік з м'якоттю – не варто зберігати його навіть 10-15 хвилин. При різній кислотності шлунка сік треба вживати по-різному: якщо кислотність нормальна, то його п'ють за 15-30 хвилин до їжі, якщо підвищена – після їжі.

Сік грейпфрута в кулінарії

Страви з самих різних продуктів краще засвояться і принесуть більше користі, якщо приправляти їх соусом з грейпфрутового соку. Сік треба вичавити з 2-х плодів, змішати його з оливковою олією (¼ склянки), додати трохи солі, 3 видушених через часникодавку часточки часнику, подрібнений кріп – стебло і зелень, по дрібці кмину і чорного перцю, і інші трави за смаком – естрагон, м'яту, базилік і т. д. Всі інгредієнти збити в блендері і використовувати як приправу для других страв і заправку для салатів – це набагато смачніше і корисніше кетчупів і майонезів.

Свіжим соком грейпфрута можна поливати запечене м'ясо і рибу, страви з печінки та інших субпродуктів – він чудово поєднується з цими продуктами і допомагає їх засвоєнню. Наприклад, відмінне дієтичне блюдо можна приготувати з телячої печінки: її запікають з яблуками, цибулею, сметаною і грейпфрутовим соком.

Дуже смачні з грейпфрутовим соком морепродукти, а страви з лосося будуть смачніше і ніжніше, якщо близько 30 хвилин вимочувати рибу в свіжому соку – звичайно, якщо вам не шкода його витрачати.

Свіжовичавлений сік нам вдається пити не завжди, а сік в пакетах – це вже зовсім не той, однак краще пити хоча б його, ніж не пити ніякої, так що слід навчитися вибирати соки в магазинах. Соки прямого віджиму, до речі, зберігають багато корисні властивості, хоча і коштують набагато дорожче відновлених соків, що продаються в пластикових пакетах і пляшках, але тут навряд чи варто економити. У будь-якому випадку, купуючи соки, читайте склад: у хорошого грейпфрутового соку смак і запах виражені, але не різання; колір соку однорідний; сухих речовин у ньому не більше 10%, а барвників та ароматизаторів немає.

У літню спеку не варто пити холодну газовану воду – приготуйте собі грейпфрутовий чай – хоча б з купівельними соком, якщо немає свіжого. Заваріть неміцний чорний чай, охолодіть, змішайте 1:1 з соком грейпфрута, додати кілька чайних ложок меду, тонкі кружечки нарізаного лимона і кубики льоду. Можна пити відразу, а можна трохи настояти в холодильнику, але не до крижаного стану.

Протипоказання до вживання грейпфрутового соку

При виразковій хвороби і гастритах з підвищеною кислотністю пити грейпфрутовий сік не рекомендується, але взагалі особливих протипоказань до його вживання немає, і шкідливим його назвати ніяк не можна. Набагато важливіше знати, що сік грейпфрутів несумісний з багатьма синтетичними ліками – заспокійливі, знеболюючі, гіпотензивними, тонізуючі та іншими; одночасне вживання соку і прийом ліків може викликати вкрай важкий стан і навіть смертельний результат, однак і роздільне їх вживання теж не веде ні до чого хорошого.

Запивати ліки треба чистою водою – якщо це правило не порушувати, то вам нічого не загрожує, але от від вживання грейпфрутового соку краще відмовитися на весь той час, поки ви їх приймаєте, - зрештою, є багато інших фруктових і ягідних соків.