Історія появи квасу, властивості квасу, види квасу, як зробити квас вдома

квас властивості види як зробити квас вдома

Як добре у жаркий день випити кухлик підбадьорливого напою. Сьогодні ми поговоримо про квас. Я спробую почати з самих азів, розповім вам, де і коли з'явився квас, про його корисні властивості, про те, які види квасу бувають і, звичайно, опишу кілька рецептів приготування улюбленого всіма напою.

Історія квасу

Поява цього підбадьорливого напою йде своїми коренями в глибоку стародавність. Відомі перші згадки про напій, який представляв собою щось середнє між пивом і квасом, ці записи дотуються ще 6 тис. до нашої ери, точно не можна сказати кому належить «сама ідея» квасу, але записки з Єгипту. Відомі також факти про фруктових квасах з Вавилону. Подібний напій у своїх працях описували і греки Гіппократ і Геродот.

На Русі квас з'явився трохи більше тисячі років тому, хоча східні слов'яни, володіли знаннями про приготуванні квасу ще задовго до утворення Київської Русі. А ось перші «офіційні» джерела, які дотуються 989 роком, свідчать: «після хрещення князь Володимир I Святославович наказав роздати народу «їжу, мед і квас». Загалом, квас став щоденним і розповсюдженим напоєм, який був доступний усім, його готували селяни і ченці, військові і поміщики. Вважалося, що квас не тільки втамовує спрагу, але і знімає втому. І в наші дні, цей диво-напій, залишається всенародно улюбленим.

до Речі, такі впізнавані жовті бочки на вулицях міст сьогодні – це спадщина СРСР, саме тоді були створені ці «цистерни на колесах» теплоізольовані АЦПТ-0,9.

Про властивості квасу

Квас – містить алкоголь, в залежності від «закваски» і рецептури, в ньому міститься від 0,7 до 2,6 %. Не рекомендують вживання квасу дітям (чіткого вікового обмеження не існує, але дітям до 3 років, краще це напій не давати), до того ж квас НЕ корисний людям із захворюваннями печінки, зокрема при цирозі, при гіпертонії і гастриті. Всіх інших милості просимо. Адже в квасі міститься величезна кількість цінних ферментів, а також великий відсоток вмісту вітамінів В1 і Е, та інших корисних вітамінів, а також амінокислот і мікроелементів.

Квас смачний напій, він чудово втамовує спрагу, це відбувається завдяки високому вмісту в ньому оцтової і молочної кислот. До того ж, квас – чудовий енергетик. А вміст у ньому вуглекислоти, допомагає вашому травленню, його дія подібна до дії ацидофіліну, кефіру або кислого молока. Ще одна властивість квасу, він підвищує апетит. Регулює і покращує обмінні процеси в організмі, діє як внутрішній антисептик, покращує роботу серцево-судинної системи. Завдяки високим поживним властивостям, квас вживають в піст, а в голодні роки саме цей напій, багатьох врятував від виснаження.

Види квасу

По своєму наповненню квас буває: хлібний і плодово-ягідний.

Хлібний квас – споконвічно російський напій. Сировиною для виготовлення такого квасу служить житнє борошно, цукор, солод (житній або ячмінний) дріжджі, квасні хлібці, молочнокислі бактерії і вода. Сьогодні виробляють квас у великому асортименті: квас для окрошки, квас хлібний та інші напої на основі хлібної сировини. Зберігати хлібний квас можна не більше 2 діб при температурі від 2 до 12°С.

Плодово-ягідний квас – це напій на основі соку, морсу або екстракту. Його отримують шляхом зброджування сусла і вище перерахованих інгредієнтів.

Сьогодні в магазині можна придбати вже готовий квасний концентрат, і приготувати диво-напій в домашніх умовах, без зайвих «заморочок».

Як зробити квас вдома?

Ну, а для тих, хто воліє традиційні рецепти, можу надати ще парочку для колекції. Отже, готуємо квас вдома.

1. Квас «Петровський».
Вам знадобляться: 1 л хлібного квасу, 2ч. ложки меду, 25 г хрону, 4-5 кубиків харчового льоду. Розчиняємо мед в злегка підігрітому хлібному квасі. Додаємо перемелений хрін. Щільно закриваємо і надоєм настоятися протягом 10-12 годин, після квас потрібно процідити. Подавати, такий квас, слід з кубиками льоду.

2. Квас «Боярський»
Вам знадобляться: 5л води, 1 кг черствого житнього хліба, 1,3 кг цукру, 1 ст. ложка борошна 60 г дріжджів, можна ще додати трохи м'яти.
Спочатку готуємо закваску, розводимо дріжджі з борошном в теплій воді і ставимо їх на деякий час в тепле місце. Хліб нарізаний кубиками заливаємо окропом і залишаємо охолонути до 30-40 градусів, потім потрібно додати закваску і настій м'яти. Наполягаємо добу, проціджуємо і додаємо цукор. Такий квас можна зберігати в холодильнику близько 2 діб.

3. Квас «Російський»
Вам знадобляться: 1 кг сухарів чорного хліба, 200 р цукру, 50г дріжджів, 50 г родзинок і 6 літрів води.
Сухарі заливаємо окропом (5 літрів), через 6-8 годин проціджуємо, додаємо в отриману рідину цукор, розведені дріжджі ( в 1 літрі води) і родзинки, настоювати протягом доби в теплому місці, а потім помістити в холод. Особливо гарний такий квас на четверту добу.

Пийте квас – підбадьорливий, втамовуйте спрагу!

Автор: Таша Таширева

При використанні та передруці матеріалу активне посилання на жіночий онлайн журнал обов'язкова