Кава без кофеїну

аполіпопротеїн b,декаф,кави,кофеїн

каву без набирає обертів популярності

Шанувальників кави без кофеїну в США стає все більше — цифри говорять самі за себе: 18% всього споживаного кави в США — це кава без кофеїну, і ці показники мають тенденцію до зростання. За даними компанії Swiss Water Decaffeinated Coffee Company — лідера в галузі водної очищення кави від кофеїну — основними споживачами такої кави є жінки 35-60 років.

Проте багато споживачі дивуються — чому сенс споживання кави, якщо позбавити його кофеїну — компонента, який надає бадьорості і бореться з сонливістю. Адже найчастіше люди п'ють каву саме для того, щоб відчувати себе бадьоріше. Але що пити, наприклад, тим, хто хоче кави, але не може собі дозволити випити натуральна кава з-за високого тиску? Для таких людей придумали каву без кофеїну. За даними виробників, напій в останні роки став значно якісніше. Дійсно, наука і техніка не стоять на місці, і сьогодні існують технології вилучення кофеїну, які дозволяють залишати натуральний смак продукту навіть після обробки.

Правда, поки виробники не прийшли до єдиної думки, який з способів очищення найбільш здатний зберігати кавовий смак, кожен з них по-різному відбивається на збереженні смаку різних сортів бобів. Але все-таки більшість каву без кофеїну, яке представлене на ринку США, проходить декофеинацию шляхом застосування хлористого метилену. І від цього способу, як заявляють фахівці, що працюють в цій галузі, потрібно поступово відходити, бо, якщо ми хочемо представляти покупцю органічний, натуральний продукт, застосування хімікатів на будь-якій стадії його виробництва просто не допустимо. Очищення водою найбільш трудомісткий (і дорогий!) процес — його використанням можуть похвалитися лише кілька компаній-виробників кави без кофеїну: Groundwork Coffee Co., Intelligentsia Coffee, Swiss Water Decaffeinated Coffee Co., Descaffeinadores Mexicanos.

До кави без кофеїну, можна ставитися по-різному. Одним саме слово "бескофеиновый" здається таким же безглуздим як "мертва життя", інші вважають, що краще вже не пити каву зовсім, ну, а треті за станом здоров'я змушені замінити улюблений напій його неповноцінним аналогом. Останній допомагає їм підтримувати ілюзію колишнього способу життя з обов'язковою чашкою запашного нектару вранці.

Як ви заварюєте каву без кофеїну, теж впливає на його смак. Декаф повинен готуватися трохи інакше, ніж звичайний кави. Для звичайної кави рекомендують "гарячу, але не киплячу воду — 88-93°С", декаф ж готується при більш високій температурі води — майже окріп — 94-99°С. І самої кави без кофеїну при однаковому обсязі чашки повинно бути більше. Тобто 2 чайних ложки звичайної кави досить на стандартну чашку в 8 унцій (228 м). Дві чайні ложки кави без кофеїну підійдуть лише на 6-унциевую чашку (171 г). Тобто в підсумку — кладемо більше, заливаємо гаряче.

Однак при цьому не заважає поцікавитися, чи справді у бескофеиновом напої повністю відсутній звичний і настільки приємно збудливий алкалоїд? Або ж його вилучили не зовсім і хоч трохи так залишили?

Відповісти на це питання вирішили експерти незалежного журналу Consumer Reports, що відстоює в Америці інтереси споживача. Для цього редакція направила підставних покупців в шість підприємств швидкого харчування Burger King, Dunkin' Donuts, mcdonald's, seattle's Best Coffee, 7-Eleven і Starbucks. У кожному з цих закладів "секретні агенти" купили за шість стандартних порцій кави без кофеїну і відправили їх в лабораторію, де зробили аналіз на вміст кофеїну.

Слід відразу сказати, що ніяких законів, що визначають кількість цієї речовини в готовому напої, у США немає. Прийнято вважати, що в чашці звичайної кави міститься приблизно 100 мг кофеїну. Природно, в бескофеиновом напої його не повинно бути зовсім, або бути набагато менше.

Більш ніж у половині взятих проб так і виявилося — кофеїну в них було не більше 5 мг. Однак в інших його знайшли істотно більше. Так, в чашці, звареної в Dunkin' Donuts виявили 32 мг, у чашці з seattle's Best — 29 мг і в паперовому стаканчику з Starbucks — більше 20 мг. Взагалі рівні кофеїну в бескофеиновом напої, купленому в різних місцях, помітно різнилися, причому найменше його знайшли в пробі, купленої в mcdonald's.

Найняті дослідниками покупці придбали в тих же самих торгових точках звичайний, "не знежирений" кави, який теж здивував тих, хто виробляв його лабораторний аналіз. Сюрпризом для них стала велика різниця в змісті кофеїну: його кількість на чашку коливалося від 58 мг до 281 мг.

Таким чином, з'ясувалося, що багато людей, які випивають протягом дня навіть кілька маленьких чашечок кави без кофеїну", нерідко отримують його в набагато більших кількостях, ніж припускають. Ось чому експерти радять тим, кому кофеїн протипоказаний, обмежуватися в добу однією чашкою безкофеїнового напою. Особливо ввечері перед сном.