Квашена капуста: властивості і користь, протипоказання до вживання

квашена капуста квашена капуста користь квашена капуста калорійність квашена капуста для схуднення властивості квашеної капусти

Квашена капуста – це капуста, яка була попередньо нашинкована і законсервована під впливом молочної кислоти, утвореної в процесі бродіння цукрів капустяного соку.

Капуста на нашому столі з'явилася дуже давно, навіть раніше, ніж картопля і здавна з неї готували різні страви, у тому числі і квашену капусту. Саме квашена капуста вважалася основним продуктом харчування і джерелом вітамінів в період авітамінозу взимку і навесні. Цікаво, що простота приготування і доступність самого продукту не зробили квашену капусту стравою виключно для простого люду. Навіть російські князі вирощували капусту на так званих капусниках – ділянках землі спеціально для цього призначених. Вони квасили вирощену капусту не тільки для своєї дружини, але і для сім'ї, впевнені в тому, що саме вона є джерелом здоров'я та неабиякої сили.

Квашена капуста була справжнім порятунком для російських мандрівників від цинги. Особливо важливо і те, що високий рівень вітамінів, що містяться в цьому продукті зберігається не тільки в капусті, але і в тому розсолі, у якому вона була заквашена. Причому якщо качани були заквашены цілком або половинками, то у них зберігається вітамінів практично в 2 рази більше, ніж у тій капусті, яка була нашинкована. Правильно заквашена і зберігається капуста може зберігати весь спектр вітамінів до півроку і навіть до 8 місяців.

Склад квашеної капусти

Квашена капуста – це джерело багатьох вітамінів і корисних для організму речовин. Вона багата вітамінами групи В, А, С, РР, Е, Н (біотин). У квашеній капусті величезна кількість мікроелементів (кальцій, магній, фосфор, натрій, сірка, хлор, калій), в ній також дуже багато макроелементів (залізо, йод, цинк, марганець, мідь, фтор, хром, молібден та інші).

Консервуючою ефектом володіє молочна кислота і кухонна сіль, завдяки гірчичним масел, у складі яких є сірка, квашена капуста володіє таким специфічним запахом, схожим на запах мочених яблук. З цими ж маслами пов'язаний і зазвичай спостерігається після вживання квашеної капусти метеоризм.

Калорійність квашеної капусти всього 27 ккал на 100 г, що робить цей продукт особливо привабливим для бажаючих схуднути.

Властивості і користь квашеної капусти

Сама по собі капуста – овоч унікальний за змістом корисних речовин, тому на Русі вона вважалася другим хлібом, звичайно, до появи картоплі.

Квашена капуста, підвищуючи імунітет, посилює стресостійкість організму, активізує обмін речовин, сприяє стимуляції вироблення червоних кров'яних тілець і омолодження тканин організму, вона знижує рівень холестерину і зміцнює серце. Вживання квашеної капусти благотворно позначається на чоловічої потенції.

Квашена капуста активує роботу кишечника, покращуючи його мікрофлору.

Ця капуста є особливо корисною при проблемах з обмінів речовин, вона показана хворим на цукровий діабет, а також людям з деякими захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Дані медичних досліджень підтверджують здатність речовин у квашеній капусті сповільнювати процес ділення ракових клітин, особливо якщо мова йде про злоякісних пухлинах молочної залози, кишечника і легень.

Вживання соку квашеної капусти допомагає не тільки впоратися з похмільним синдромом, але і не зробитися п'яним під час самого застілля.

Протипоказання до вживання квашеної капусти

Незважаючи на величезну користь квашеної капусти, у неї є й протипоказання, які пов'язані з високим вмістом в цьому продукті органічних кислот. Вона не рекомендується тим, у кого підвищена кислотність шлункового соку, хворим на гіпертонію, при нирковій недостатності, захворюваннях підшлункової залози і тим, у кого виявлені камені в жовчному міхурі.

Приготування квашеної капусти

Звичайно, перед тим як заквасити, капусту шаткують, після чого злегка розминають з додаванням солі і укладають в ємності (краще всього барила), після чого накривають чистою тканиною і придавлюють вантажем (гнітом), для того, щоб капуста дала сік. Бродити капуста буде від 2 до 7 днів, це залежить від температури, після чого її потрібно винести на холод, щоб капуста не перекисла.

Капусту можна квасити половинками, четвертинками і навіть цілком, іноді крім традиційної морквини в неї додають буряк, журавлину, перець, яблука, хрін та інші інгредієнти.

Краще всього квашена капуста виходить в чанах і дерев'яних бочках, які обробляють лугом або обкурюють сіркою.

Молочнокислі бактерії, які завжди є на свіжій капусті, сприяють тому, що цукру капустяно соку починають бродити, в результаті чого утворюється молочна кислота. Саме молочна кислота не дає розвиватися цвілевим грибкам.

Цікаво, що всупереч поширеній думці, заквасити капусту можна і без солі, досить залити приготовлену капусту та інші овочі чистою водою і притиснути гнітом. Так приготована капуста зберігається значно менше, ніж заквашена з сіллю і повинна обов'язково знаходитися в холодильнику. Це говорить про те, що сіль при заквасці капусти служить консервантом.

Застосування квашеної капусти

Сік, який був злитий з капусти, потрібно зберігати в холодильнику, але не довше доби, так як пізніше він придбає неприємний запах. Приймати такий сік потрібно по півтори склянки 5 разів на день, перед сном і за 40 хвилин до прийому їжі. Народна медицина використовує капустяний сік при лікуванні довго не гояться ран і опіків.

Розсіл корисний при геморої і запорах.

В косметології кашка з квашеної капусти застосовується при бажанні позбутися від пігментації і зайвої сухості шкіри.

Маска з такої капусти чудово очищає шкіру, роблячи її більш свіжою і чистою, вона сприяє звуженню пор. Досить нанести кашку з квашеної капусти товстим шаром на шкіру обличчя і накрити серветкою. Маску потрібно витримати не менше півгодини, після чого змити і скористатися звичайним кремом.

Сік квашеної капусти корисний для обвітреної шкіри рук.

Цікаве про квашеній капусті

Цікаво, що квашена капуста є у Німеччині національним блюдом. Її їдять також англійці і французи, а кухня Ельзасу володіє такою стравою, як «шукрут», приготованим з квашеної капусти зі свининою і морепродуктів.

а Традиційним блюдом на Русі вважаються кислі щі – суп, приготований з квашеної капусти.

Навіть в Кореї є своє традиційне блюдо, яке називається «кімчі» - це також різновид квашеної капусти, тільки при його приготуванні застосовується не білокачанна капуста, а пекінська.

За народною прикметою, якщо уві сні побачити квашену капусту, то варто очікувати неприємностей. А значить краще бачити капусту не в снах, а на наших столах і не нехтувати таким корисним і смачним продуктом.