Ліки і прийом їжі

правила прийому ліків,ліки з їжею,алкоголь,антибіотик,антидепресант,аспірин,кислотність,ліки,обмін речовин,живлення,роздратування,холестерин

Небезпечні поєднання

Захворівши і почавши приймати прописані ліки, ми не перестаємо їсти і пити. Мало кому приходить в голову переглянути своє меню у зв'язку з призначеним лікуванням. А адже поєднання ліків з деякими видами їжі може нейтралізувати і повністю звести нанівець їх дію. І навпаки — розумне харчування може стати додатковим лікувальним чинником, що підсилює дію препаратів і полегшують одужання.

У правилах прийому практично кожного лікарського препарату обумовлюється те, як його необхідно поєднувати з харчуванням людини. Приймається до уваги безліч причин. Потрібно враховувати, що:

  • діючі речовини потрапляють в організм через стінки органів системи травлення, тому їх обов'язково потрібно певним чином поєднувати з прийомом їжі;
  • містяться в їжі жири, кислоти та інші компоненти можуть або допомагати засвоєнню ліків, або заважати йому;
  • безпосередньо після їжі у людини "розганяється" обмін речовин, тобто всі обмінні процеси відбуваються швидше, ніж до неї;
  • особливі правила поєднання прийому ліків і їжі прописуються для препаратів при лікуванні органів травлення.

Правила прийому залежать від типу ліки

  • Під час прийому їжі приймають препарати, що сприяють кращому травленню.
  • Після їжі приймають: жарознижуючі, сечогінні, препарати від головного болю, засоби від застуди, протизапальні, серцеві глікозиди, антибактеріальні засоби, пробіотики, метронідазол.
  • За годину до прийому їжі або натщесерце приймають: рослинні настоянки і відвари, пеніцилін, еритроміцин, ністатин.
  • За 30 хвилин до їжі приймають: противиразкові, гастропротекторы, антациди, протидіарейні, препарати кальцію (кальцекс, нікомед), тетрациклін та аналоги.
  • За 30 хвилин до сну приймають синтетичні і рослинні проносні засоби (при геморої, наприклад).

Увага! Таблетки не можна запивати кавою, чаєм, газованими напоями, соками з великим вмістом цукру, алкогольними напоями.

Коли ліки призначається на короткий термін, недотримання правил його прийому рідко призводить до серйозних проблем. Побічні ефекти взаємодії лікарських речовин з їжею стають набагато більш вірогідними, якщо ліки призначається надовго. Для початку давайте спробуємо розібратися в тому, що ж відбувається в нашому шлунку після прийому їжі.

Коли шлунок порожній (зазвичай через 4 години після їжі і за 30 хвилин до їжі), кількість шлункового соку в ньому мінімально. Саме цей момент мається на увазі, коли ліки призначається натщесерце. Шлунковий сік у цей час містить мало соляної кислоти. З наближенням чергового прийому їжі кількість шлункового соку і соляної кислоти в ньому зростає, а з першими порціями їжі його виділення стає особливо рясним. По мірі надходження їжі в шлунок кислотність шлункового соку поступово знижується за рахунок нейтралізації їжею (особливо, якщо ви їсте молоко або яйця). Однак протягом 1-2 годин після їжі кислотність знову зростає, оскільки шлунок до цього часу звільняється від їжі, а виділення шлункового соку ще триває. Особливо сильно така вторинна кислотність проявляється після споживання жирного смаженого м'яса або чорного хліба.

Їжа, розм'якшена шлунковим соком, переходить в початковий відділ тонкого кишечника — дванадцятипалу кишку. Туди ж починає надходити жовч, що виробляється печінкою, і панкреатичний сік, що виділяється підшлунковою залозою. Завдяки вмісту великої кількості травних ферментів у панкреатичному соку і біологічно активних речовин в жовчі починається активний процес перетравлення їжі. На відміну від панкреатичного соку, жовч виділяється постійно, включаючи проміжки між прийомами їжі. Надмірна кількість жовчі надходить у жовчний міхур, де створює резерв для потреб організму. Отже, які можливі небезпечні поєднання?