Мода на вино

вино

«Старих любителів вина більше, ніж старих лікарів», стверджує французька прислів'я. Французам можна вірити. Тривалість життя у них одна з найвищих у світі. І це при тому, що Франція — лідер споживання вина на душу населення в Європі. Істину, сховану у французькій приказці, підтверджують фахівці.

Мода на здоровий спосіб життя до вина має саме безпосереднє відношення, і про це свідчать все нові і нові сенсаційні відкриття: «Вино продовжує життя», «Вино лікує рак», «Вино проти атеросклерозу» — ось такими заголовками рясніє преса останніх років, все частіше цитуючи думку Луї Пастера про вини як самому корисному для здоров'я напій.

Але лікарі дуже неохоче порадять пацієнтам винне лікування. Наприклад, Американська асоціація кардіологів, цілком визнаючи профілактичні властивості вина, все ж не рекомендує лікарям ставити про них до відома пацієнтів. Це зрозуміло: не кожен здатен знати міру, а міра надзвичайно важлива. Вона відома: два-три келихи вина в день для чоловіків і максимум півтора для жінок. Хоча, звичайно, на неї можуть впливати характерні особливості, як людини, так і вина.

Але перебір в цій справі більш небезпечний, ніж недобір — всі цілющі якості від надмірності перетворюються на шкідливі. Так, антиоксиданти, мисливці за вільними радикалами, при надмірному питво самі перетворюються в них і руйнують судини, сильно розріджуючи кров. Запобіжний встановили англійські та американські дослідники, які визнали особливу користь червоного вина з великим вмістом дубильних речовин. Датські вчені виступають взагалі проти кількісних обмежень, наполягаючи: чим більше людина споживає вина, тим довше він живе. Їх спростовує відомий французький лікар-дієтолог Мішель Монтіньяк: «Ні в якій мірі не можна пити більше півлітра вина в день».

Основний перелік винних заслуг перед людиною визначився, і з цим переліком погоджується більшість учених різних країн.

Винна медицина

Дослідження вчених не вимагають якихось нових дослідів. Найголовніші досліди вже поставила життя і відобразила результати в статистиці, яку лише слід осмислити і проаналізувати. Ось чому, наприклад, у Франції смертність від серцево-судинних захворювань удвічі нижче середньосвітових показників? І це незважаючи на надмірний вміст холестерину в жирної і гострої національної кухні! Така кухня по всьому повинна була б обернутися для нації повальними інфарктами, інсультами, масовими артритами. Американці, які вивчали загадку, назвали її «французьким парадоксом».

У клініках Західної Європи вже два століття призначають винне лікування. Сердечникам рекомендувалися білі вина і шампанське, при розладі шлунка — червоні вина з великою кількістю дубильних речовин, типу Каберне, а при анемії і авітамінозах — будь столові червоні вина. Застуду і запалення легенів лікували глінтвейном.

Але що ж за чарівні складові перетворюють вино в ліки від усього? Безумовно цього не скаже ніхто, хоча в останні роки позначилося багато спроб проникнути в цілющу таємницю вина. Але поки вона захована за шістьмастами печатками — саме стільки компонентів на сьогодні визначені й виміряні, а скільки їх всього, поки невідомо. Про що може сказати склад? Ні про що. Вся сила в пропорціях, в складних взаємодіях. Механізм їх впливу і намагаються розгадати учені всього світу.