Морепродукти: склад, користь і властивості

морепродукти користь склад властивості

З давніх часів однією з основних складових раціону людини були морепродукти, які не тільки мають відмінний смак, але і вельми корисні для організму. Останнім часом середземноморська кухня, основним компонентом якої є саме морепродукти, стала досить популярною в багатьох країнах світу. Пов'язано це не тільки з її екзотичними і незвичайними стравами з морських делікатесів, але і з численними доказами науковців про позитивний вплив морепродуктів на стан організму. Крім того, вони мають збалансований склад, багаті мікроелементами і являють собою живильний і низькокалорійний продукт. Саме завдяки їх властивостям попит на морепродукти в останні роки суттєво збільшився, а, отже, збільшився і асортимент на полицях наших магазинів.

Склад і користь морепродуктів

Так у чому ж конкретно полягає користь морепродуктів? Перш за все, цінність їх полягає в тому, що все морське м'ясо багате мінеральними речовинами, вітамінами та амінокислотами, необхідними людині для нормальної життєдіяльності. Деякі з них в достатній кількості можна отримати виключно з морепродуктів. В їх число входять фосфор, йод, цинк, сірка, калій, кальцій, залізо, мідь, нікель, вітаміни А, В, D і Е, білок і жири. Однак, щоб отримати максимальну вигоду від морепродуктів, необхідно правильно їх готувати, намагаючись зберегти всі корисні властивості. Найчастіше морепродукти або варять або смажать в оливковій олії. Якщо ви вирішили зварити їх, то немає необхідності в попередній розморожуванні, потрібно просто помістити заморожений продукт в окріп, довести до кипіння. Для обжарювання м'яса морського достатньо всього декількох хвилин на сковороді. Це не тільки забезпечить йому необхідну термообробку, але і розкриє чудовий смак і аромат продукту.

Властивості морепродуктів

Тепер розглянемо детальніше основні властивості морепродуктів. Однією з найцінніших їх особливостей є низьку калорійність. Багато дієтологів рекомендують включати в денний раціон людям, схильним до повноти, а також мають проблеми з травною системою і зайвою вагою. Це одна з найважливіших складових збалансованого харчування завдяки відмінною засвоюваності організмом.

Краби, креветки, мідії, устриці, кальмари, омари, восьминоги, лобстери, всі вони допомагають впоратися з надмірною вагою і зробити своє меню корисним і різноманітним. Крім того, з морепродуктами ви отримаєте необхідну дозу білка, не турбуючись про надлишку калорій. Білок, що потрапив в організм з морськими продуктами, значно швидше засвоюється організмом, ніж білок, який міститься в м'ясі тварин. Це дозволить вам без жодних побоювань є його в будь-яких кількостях, не боячись поправитися. Слід також врахувати, що морське м'ясо ніжне і м'яке, тому перетравлюється в кілька разів легше і швидше звичайного, що теж можна віднести до його позитивних якостей.

Постійно включаючи в своє щоденне меню страви з риби та морських продуктів, можна не тільки підтримувати фігуру в ідеальному вигляді, але й поліпшити здоров'я. Речовини, що входять до їх складу, знижують рівень холестерину в крові, сприяють збільшенню еластичності кровоносних судин, підтримання серцево-судинної системи, поліпшенню і прискоренню обміну речовин. Багато дари моря володіють антиоксидантними властивостями, що сприяє відновленню і регенерації тканин, підтримання тонусу організму та збереження молодості. Також морепродукти, завдяки мікроелементам і вітамінам, позитивно впливають на стан шкіри, нігтів і волосся. Страви з морепродуктів надають цілющу дію на стан нервової системи. Це відбувається завдяки входить в їх склад магнію. Він підвищує стійкість організму до стресів, регулює і нормалізує подачу мозком нервових імпульсів, позбавляє від дратівливості, покращує настрій, позбавляє від безсоння і стабілізує загальний психологічний фон. У поєднанні з вітаміном В, яким також багаті морепродукти, магній сприяє виробленню в організмі серотоніну, так званого гормону щастя, що, власне, і є причиною відмінного настрою у любителів морських делікатесів.

У нашому раціоні найбільш поширеними і доступними для населення є креветки, кальмари, мідії і краби. Кожен з перерахованих продуктів має свої позитивні особливості, про які ми зараз і поговоримо. Почнемо з креветок, які стали не тільки інгредієнтом для різних страв, але й окремою закускою. При регулярному вживанні креветки здатні посилювати імунітет, істотно знижувати ризик онкологічних захворювань і утворення алергічних реакцій на різні речовини. Це відбувається завдяки потужним антиоксидантам, які входять до їх складу.

Кальмари є відмінними джерелами йоду, який допомагає підтримувати в здоровому стані щитовидну залозу і ендокринну систему. Щоб уникнути йододефіциту, достатньо вживати 50 г кальмарів в день, цього цілком вистачить для забезпечення організму добовою нормою йоду.

Мідії вважаються одними з найсильніших природних афродизіаків і здатні замінювати собою віагру. Це відбувається завдяки високому вмісту в них цинку та селену, які сприяють виробленню тестостерону і підвищують сексуальний потяг у чоловіків.

Крабове м'ясо багате таурином, що надають благотворний вплив на стан очних м'язів, рогівки та сітківки ока. Він нерідко стає основою різних очних препаратів.

Але, не дивлячись на всю свою корисність, морепродукти можуть завдати непоправної шкоди організму, тому, якщо ви вирішили внести їх у свій основний раціон, вам необхідно знати деякі правила безпеки, які захистять вас від небажаних наслідків. Не забувайте про те, що деякі з морських мешканців, що потрапляють на наш стіл, здатні вбирати в себе радіоактивні речовини, отрути і шкідливі мікроорганізми, що знаходяться в морській воді. Хижі морські риби можуть містити ртуть, креветки і кальмари можуть бути джерелами миш'яку, мідії стають носіями сакситоксина, надає нервово-паралитичское дію на організм. Щоб уникнути потрапляння їх в організм необхідно обов'язково звертати увагу на середовище проживання і місце, де були вирощені морепродукти. Популярність морепродуктів призвела до того, що їх часто вирощують у штучних умовах в закритих водоймах з використанням стимуляторів росту та антибіотиків. Природно, вирощений в подібних умовах продукт буде не тільки шкідливий, але і втратить всі свої корисні якості. Тому віддавайте перевагу тільки перевіреним, надійним марок і виробників.

При покупці морепродуктів звертайте увагу на їх зовнішній вигляд. Вони дуже швидко псуються і тому перед транспортуванням піддаються глибокому заморожуванню, що дозволяє довше зберегти їх свіжість. Якщо ви побачили якісь пошкодження на упаковці або продукція в пакеті злиплася в один клубок і покрита товстим шаром льоду, це означає, що вона вже розморожувалася і піддалася повторному заморожуванню, що категорично неприпустимо. На поверхні морепродуктів не повинно бути ніяких пошкоджень, вони не повинні мати слизького нальоту або темних плям. Ні в якому разі не їжте сирі морепродукти, обов'язково піддавайте їх термічній обробці. Улюблені багатьма суші також можуть бути небезпечні для здоров'я, так як при їх приготуванні часто використовується сира риба, яка часто є місцем проживання паразитів, що викликають кишкові захворювання. У деяких випадках морепродукти викликають алергічну реакцію у вигляді почервоніння і висипань на шкірі. Якщо ви помітили у себе подібні симптоми, вам краще відмовитися від вживання дарів моря і замінити їх іншими, менш небезпечними, але не менш корисними продуктами.