Морква: склад, користь і властивості, морквяна дієта, застосування моркви

морква властивості моркви користь моркви складу моркви морква в косметології морквяна дієта

Моркву відноситься до рослин родини зонтичні. Це дворічна рослина, яка в перший рік дає коренеплід і розетку листя, а на другий рік життя утворює насіння на насіннєвому кущі.

Моркву популярна і поширена в усьому світі, наприклад, в Америці відомо близько 60 видів моркви. Найвідомішою вважається морква посівна, культурну морква підрозділяють на кормову і їдальню.

Корисний склад моркви

У моркві містяться цукри, каротин (провітамін А), вітаміни Е, С, D і вітаміни групи В. Каротину в моркві практично 80%, саме тому цей коренеплід має помаранчевий колір. Важливою особливістю каротину в моркві вважається те, що при тепловій обробці він не руйнується, а в організмі в результаті хімічної реакції перетворюється на ретинол, однак тільки тоді, коли морква споживається з жирами (наприклад, маслом або сметаною). Купуючи моркву, вибирайте ту, яка має яскравий оранжевий колір, а значить, багата вітамінами. Звичайне прояв дефіциту вітаміну А в організмі – це куряча сліпота, коли зір порушується в сутінки і вночі. Вміст каротину В моркві вище, ніж в інших овочах і фруктах, крім обліпихи.

У моркви також є і інші вітаміни, такі як Р, РР, К, солі калію, заліза, фосфору, марганець, мідь, кольбанат, різні мікроелементи, біофлавоноїди, ніацин, інозит, крохмаль, пектинові речовини. З насіння моркви отримують даукарин і ефірне масло. У моркві міститься клітковина, яка покращує роботу шлунково-кишкового тракту. Переважаючим цукром у моркві є глюкоза.

Завдяки своїм цінним властивостям морква дуже широко використовується кулінарами всього світу і є незамінним компонентів безлічі самих різних блюд.

Користь і властивості моркви

Корисна морква при самих різних хворобах, таких як бронхіти, недокрів'я, серцево-судинні захворювання, хвороби шкіри, для загоєння ран і при проблемах із зором. Щоб задовольнити добову потребу організму в каротині досить з'їдати всього 100-200 г моркви в день. Важливо знати, що синтез вітаміну також як і його засвоєння організмом можливий при нормальній роботі печінки.

У коренеплодах моркви містяться фитоен, каротин, лікопін і фитофлуен, а також у невеликій кількості аскорбінова і пантотенова кислота, антицианидины, флавоноїди, ефірні олії, лізин, умбрелифсрон, орнітин та інші, важливі для організму речовини.

На організм морква надає антисептичну, жовчогінну, глистогінний, деминерализующее, протисклеротичну, знеболювальну, протизапальну та відхаркувальну дію. Морква активізує роботу залоз шлунково-кишкового тракту.

Дуже корисний морквяний сік, який вважається цінним профілактичним засобом і застосовується для зняття втоми, поліпшення апетиту, зору, кольору особи, а також для послаблення токсичної дії на організм антибіотиків. Сік моркви підвищує опірність організму до застудних захворювань, зміцнює нігті і волосся.

Мабуть, саме цілюща дія моркви спрямовано на зміцнення сітківки ока. Лікарі однозначно радять щодня вживати в їжу морква тим, хто страждає на короткозорість, курячою сліпотою, блефаритами, кон'юнктивіту або підвищеної втомлюваності органів зору.

Правильніше вживати свіжу моркву натщесерце або перед першою стравою у вигляді салату по 50-100 р. Особливо рекомендується морква хворим на туберкульоз, бронхіальною астмою, гастритом з пониженою кислотністю, з проблемами нирок, підшлункової залози, серцево-судинної системи та іншими захворюваннями.

Якщо мучить кашель, хрипота, хронічний бронхіт або запалення легенів, то допоможе терта зварена на молоці моркву.

Свіжий сік моркви м'якше діє на шлунок і особливо багатий солями калію і каротином, він вважається не тільки лікувальним, але й дієтичним продуктом і корисний навіть грудним дітям.

Застосування моркви

Використовують моркву не тільки в рецептах народної медицини, з її насіння роблять ефірне масло і екстракти, що застосовуються в аромотерапії та косметології.

Морква дуже популярний компонент косметичних масок, бо багатство вітаміном А робить її незамінним «вітаміном краси», завдяки чому морква допомагає боротися зі старінням шкіри і зморшками, вона сприяє процесам відновлення шкіри, а також корисна для зміцнення нігтів. Якщо організм страждає від дефіциту вітаміну А, то слабшає його здатність протистояти хвороботворним бактеріям, а значить, до косметичних проблем можуть додатися шкірні захворювання.

Моркву в косметології

Якщо шкіра обличчя суха, то терта морква особливо корисна в поєднанні з яєчним жовтком.

Якщо проблема у веснянках, прищах, вугрової висипки або в подразненнях шкіри, то сік моркви поєднують з лимонним соком.

Відвар з трави моркви корисний для волосся, їм споліскують вимите волосся, які мокрими зав'язують хусткою і так лягають спати.

Морква корисна для збереження засмаги з-за вмісту бета-каротину. Косметологи перед виходом на пляж радять випити склянку свіжого морквяного соку або з'їсти 2 моркви.

Морквяна дієта

Існують навіть морквяні дієти. У 100 г моркви міститься близько 30 ккал. Наприклад, дієта, розрахована на 3 дні, яка дозволяє скинути 2-3 кг В цей час можна їсти тільки салат з моркви, але зате 4 рази на день. На один прийом їжі потрібно взяти і натерти 1-2 морквини, 1 фрукт, це може бути апельсин, яблуко, гранат, ківі або грейпфрут. Додати свіжовичавлений лимонний сік, трохи рослинного масла і меду, але меду повинно бути не більше столової ложки в день.

Протипоказання до вживання моркви

При очевидній користь моркви існують і протипоказання до її застосування. Моркву не рекомендується при загостренні виразки шлунка та дванадцятипалої кишки, а також при запаленні тонкої кишки. Надмірне вживання моркви і соку з неї може спровокувати жовтувато-оранжевий відтінок шкіри, особливо на ступнях і долонях. Таке явище говорить про те, що організм не справляється з надлишками каротину і не встигає його переробляти, вживання в тиждень 5 склянок морквяного соку вже може викликати пожовтіння шкіри. Найчастіше це трапляється з дітьми, так як печінкою дорослої людини каротин переробляється краще і організм сам виводить його надлишки.

Зловживання морквяним соком може викликати головний біль, загальну млявість, сонливість і навіть блювоту.

Як правильно вибрати морква

Купуючи моркву, важливо враховувати те, що більше всього вітамінів в коренеплодах, які важать близько 150 р. А чим морква крупніше, тим більше вона ввібрала нітратів. У верхній частині моркви завжди більше каротину, ніж у нижній. А основний склад вітамінів міститься в шкірці моркви, тому по можливості не чистите, а ретельно мийте морква, звичайно, якщо це молодий плід. Про те, наскільки корисна морква, можна судити і по її вигляду, а саме, вона повинна бути без тріщин і плям, які свідчать про те, що несвіжий продукт.

Бережіть себе і пам'ятайте, що правильне харчування часто може замінити дороге лікування.