Нектарин: склад, користь і властивості нектарина

нектарин нектарин калорійність нектарин користь корисні властивості нектарина складу нектарина

Нектарин – це голоплідний персик, який користується великим попитом на світовому ринку, як красивий великий плід, що володіє високими смаковими якостями. Ця різновид персика родом з Китаю.

Склад нектарина

Нектарин близький за хімічним складом та біологічними особливостями до звичайного персика.

Нектарин солодший на смак персика, і більш діетічен.

Провітаміну А в цьому плоді вдвічі більше. Також нектарин перевищує персик за вмістом калію, фосфору (100 мг), заліза (2,4 мг) і аскорбінової кислоти (54 мг). Містить він і кальцій, натрій, магній, сірку, кремній, пектинові речовини, лимонну і яблучну органічні кислоти, вітамін С, глюкозу, фруктозу і сахарозу.

Калорійність нектарина становить 267 кілокалорій на сто грам.

Властивості нектарина

Багатющий комплекс вітамінів і мінеральних речовин, що міститься в плодах нектарина, що обумовлює лікувально-профілактичну дію цього плоду.

Це цінне джерело вітамінів, особливо вітаміну С, клітковини, фруктози, певних мінералів і флавоноїдів.

Вживання нектаринів в їжу є профілактикою гіпертонічної хвороби і атеросклерозу, адже вони відіграють важливу роль у виведенні натрію і рідини з організму.

Відмінний профілактичний протиракову дію плодів нектарина обумовлена вмістом у них пектинових речовин.

Нектарин сприяє переварюванню жирної і неудобоваримой їжі, так як посилює секрецію травних залоз.

Користь нектарина

Високий вміст в нектарин вітамінів А і С, а також антиоксидантів, сприятливо діє на шкіру, запобігаючи її від зморшок і в'ялості, утримуючи її клітинах вологу, запобігає розвитку ракових захворювань і грає хорошу роль в обміні речовин.

Вітамін С також має антиокислювальними і протизапальними властивостями, бере участь у більшості обмінних процесах організму.

Високий вміст калію сприяє чіткій роботі нервової системи, а також відповідає за м'язові скорочення і загальний обмін речовин.

Пектинові сполуки, що містяться в нектаринах, гальмують активність шкідливих мікроорганізмів.

При недокрів'ї, збої серцевого ритму, підвищеної кислотності шлунка і запорах корисно пити за п'ятнадцять хвилин до їжі чверть склянки вичавленого з нектарина соку.

Нектарини забезпечують організм «швидкої» енергією.

Нерозчинна клітковина нектаринів необхідна для нормальної функції кишечника, також запобігаючи розвиток різних захворювань травного тракту.

Розчинна клітковина-позитивно впливає на серцево-судинну систему, так як знижує рівень холестерину в крові.

Шкоду і протипоказання для вживання некратина

Сік нектарина протипоказаний людям, хворим на цукровий діабет і схильним до ожиріння і алергії.

Застосування нектарина

Нектарини отримали велику популярність в останні десятиліття, з появою сортів з великими плодами з щільною шкіркою і жовтої соковитою м'якоттю, досягають ваги до 200 грам.

Голоплідний вид персик, нектарин, сформований, як вважається, за участю таких видів плодових, як зливу, а можливо, ще й абрикос. Дослідники не прийшли до єдиної думки в цьому питанні.

Технологія переробки плода нектарина, не має опушенности, проста. Так і транспортабельність їх висока, тому і культивують цей фрукт садівники. До того ж фруктове дерево нектарин у використанні універсально.

Ранні сорти нектарина дозрівають раніше всіх інших кісточкових культур. До таких сортів належать Київський 51312, Нікітський-85, Кримеон Голдидр та інші. Потрібно намагатися в сезон щодня з'їдати хоча б по три нектарина в свіжому вигляді, що допоможе очистити організм.

Вживати нектарин краще сирим, так як він дає лужний осад. Смачний і корисний він буде і сушеним. Але можна заготовлювати нектарини і запас аналогічно персикам: консервувати їх, робити варення і джеми, запікати їх у духовці, заморожувати у вигляді пюре або часточок в цукровому сиропі.

Кісточки нектарина деяких сортів схожі за біологічним складом на мигдаль, вони солодкі на смак і цілком придатні використовуватися як ядра мигдалю.

З гірко ядерних сортів одержують жирне масло, яке застосовується як розчинник при виготовленні мазей і ліків у фармакології.

Шкаралупа від нектариновых кісточок використовується при виробництві активованого вугілля.

Деревина застосовується у виготовленні сувенірів і виробів, вона легко полірується і має красиву фактуру.

Дерева нектарина під час весняного цвітіння дуже красиві, всі усипані великими яскравими квітками, видавничими аромат ефірних масел. Це ще й чудовий медонос, що привертає до себе бджіл.