Про користь сухофруктів

здоров'я,компот,любов,сухофрукти

Пізня осінь і зима — найбільш відповідний час для сушених плодів. Основна цінність сухофруктів — унікальний набір легкозасвоюваних мінеральних речовин, а також відсутність непотрібних організму жирів. Сьогодні сухофрукти переживають друге народження. Тому що тільки тепер, коли турбота про здоров'я стала правилом хорошого тону, а наша любов до солодкого так і не збирається нікуди зникати, для нас нарешті відкрилися по-справжньому унікальні властивості цього чарівного ласощі. Які ж найбільш корисні сухофрукти?

Сухофрукти — де кінчається користь і починається шкоди

Сучасний ритм життя все частіше змушує людей перекушувати на ходу. Дуже вдало підходять на цю роль різноманітні сухофрукти. Проте варто уточнити, в якій кількості і в якому вигляді вони корисні, а в якому — шкідливі. Адже з одного боку, сухофрукти — джерело вітамінів, мікроелементів і біологічно активних речовин. Але з іншого боку, це такий же джерело зайвих калорій. Саме ці дві діаметрально протилежні позиції заважають нам отримувати максимум вигоди від цієї природної аптеки. Натуропати не дарма відносять сухофрукти до категорії концентрованих продуктів, які потрібно вживати помірно. Звичайно, 10-20 г фігурі не зашкодять. А от 200 г — це вже майже 1 кг свіжих фруктів, причому дуже калорійних — ізюму, фініків, кураги. А в них багато простих цукрів, та як наслідок — зайвих калорій. І що прикро, при такій космічної калорійності насичення практично нуль. Та й пити після такого перекусу хочеться, оскільки сухофрукти забирають воду із слини і шлункового соку.

Як бути? Бажано їсти не більше 150 г сухофруктів в день, що відповідає 3-4 перекусу. Якщо ви використовуєте це ласощі не тільки для задоволення потреби в солодкому, але і для придушення апетиту, то необхідно їсти сухофрукти повільно, ретельно розжовуючи. Тоді вам буде достатньо 2-3 штук середніх сухофруктів, щоб відчути себе ситим. Ще краще випити перед ними склянку води. Розбухаючи, сухофрукти залишать відчуття ситості протягом кілька годин.

Ще одна порада: не тримайте висушені фрукти на видному місці. Інакше вони занадто швидко з'їдаються. Якщо ви хочете схуднути, сухофруктами треба не їсти, а їсти їх у поєднанні з сиром, кашею, прісними коржами або чаєм. Так буде і смачніше, і корисніше. А чашка компоту краще, ніж жменю висушених фруктів: і калорій менше, і насититесь швидше. Розварені фрукти не викидайте: вони багаті пектинами і клітковиною, так і цукру в них значно менше, він майже весь переходить у воду. Родзинки для компоту краще брати з кісточками, саме в них найбільше антиоксидантів. У чистому вигляді сухофруктами можна підкріпитися перед заняттями фітнесом, адже вони відмінні енергетики!

Якщо ви віддаєте перевагу купувати готові суміші в пакетиках, будьте пильні. Дуже часто туди кладуть не тільки сухе, але і зацукровані папайю, манго, диню, ананаси. Такі цукрові суміші не принесуть особливої користі ні здоров'ю, ні талії. Краще купити сухофрукти в чистому вигляді і самим змішати їх в бажаному кількості.

Отже, вмикайте сухофрукти в ваш щоденний раціон, і ви зробите серйозний крок до зміцнення здоров'я, продовження молодості і підтримання краси.

Природна аптека

Звичайно ж, можна лікуватися якимось одним сухофруктом, але краще кожен день, наприклад на полуденок, готувати суміш сухофруктів — по 30-40 г кожного. Ви помітите, що вже через 2 тижні у вас покращиться колір обличчя, а нігті і волосся стануть помітно міцнішими. Ці зовнішні ознаки підкреслять важливість внутрішніх позитивних змін, що відбуваються у всіх органах і клітинах тіла.

Тим не менш, починаючи лікування сухофруктами, намагайтеся спостерігати за своїм організмом. Іноді велике вживання, наприклад, інжиру і фініків може спровокувати головний біль. Обережність треба дотримуватися і тим, у кого є зайва вага: при всіх своїх достоїнствах сухофрукти — досить калорійний продукт. Але якщо їх їсти невеликими порціями і при цьому рясно запивати водою, ви не тільки не видужаєте, а, навпаки, схуднете. Адже практично всі сухофрукти володіють ще однією унікальною властивістю: вони діють як адсорбенти, і, надаючи м'який послаблюючий ефект, виводять шлаки з організму. Додатково до всього, що міститься в сухофруктах глюкоза забезпечить вас зарядом бадьорості і енергії.

А компот із сухофруктів краще все ж не варити. Сухофрукти перед вживанням майже завжди необхідно розмочувати в холодній воді. Тоді через годину або два, а то і трохи більше (в залежності від якості, сорту, стану сухофруктів) — це вже готова їжа. Щоб зберегти в напої всі його корисні складові, можна висипати сухофрукти в термос і залити окропом. Можна залити окропом сухофрукти і в звичайній каструлі. Але тоді її потрібно щільно закрити кришкою, потім укутати ковдрою і залишити на 8-10 годин. Коли вода охолоне, сухофрукти будуть такими ж м'якими, як якщо б їх варили на вогні, а узвар — особливо запашним. І ще — не додавайте в нього цукор, він заглушає природний і неповторний смак фруктів. При бажанні підсолодити компот краще натуральним медом.

Сухофрукти, очищені від кісточок і серцевини, можна пропустити через м'ясорубку. Отриману масу зберігають у холодильнику і їдять "на блюдечку" перед сном для кращої роботи кишечника, наприклад, змішуючи з розмеленими листям сени (1,5 брикету), вівсяними пластівцями, фруктовими соками. Таку суміш вживають і з трав'яними чаями. Якщо ж в її склад ввести більше родзинок, кураги, урюку, то, сформувавши невеликі кульки і обваляти їх у потовчених горіхах, можна приготувати корисні і смачні цукерки сироїдів", до яких і слід привчати дітей (замість мармеладу і шоколадов).