Рисова мука, як зробити, користь і шкоду рисового борошна

рисова мука як зробити користь калорійність шкоди

Рис є однією з найдавніших сільськогосподарських культур у світі, особливо широко поширеною в країнах Східної Азії. Але, крім головного місця на обідньому столі, даний продукт ліг в основу багатьох рецептів оздоровлення організму, а також догляду за шкірою. Ключовим компонентом численних рецептів краси та здоров'я є рисова мука.

Застосування рисового борошна в кулінарії, її склад

Рисове борошно – багатогранний продукт, застосування якого значно ширше загальних уявлень звичайної людини. Завдяки відносно простому способу виготовлення і використання природної сировини, рисове борошно є натуральною харчовою добавкою з унікальними властивостями, які і є головною причиною її застосування в харчовій промисловості.

Одними з ключових особливостей цього продукту є високий вміст крохмалю, але практична відсутність глютену – клейковини, характерної, наприклад, для пшениці. Це відразу ж ставить його в розряд харчових інгредієнтів з низьким відсотком аллергичности. Такий фактор робить рисову муку дуже популярною у виробництві дитячих продуктів харчування. Зокрема, мова йде про дитячі сирках, коктейлі, каші і навіть морозиво.

Рисове борошно володіє високими влагоудерживающими властивостями. У харчовій промисловості часто використовується як загусник і стабілізатор консистенції цілого ряду продуктів. У той же час даний інгредієнт є натуральним, не завдає шкоди здоров'ю і максимально зберігає початкові органолептичні властивості всіх основних інгредієнтів продукту. Зокрема, рисову муку часто застосовують у виробництві рибних і м'ясних напівфабрикатів, в тому числі в якості обсипання для котлет і стабілізатора в пельменях.

Для хлібобулочних і макаронних виробів рисове борошно в чистому вигляді використовуватися не може з-за низької клейкості, тому для створення тесту з метою приготування рисових оладок або локшини (фунчезы) може знадобитися її поєднання з пшеничним борошном у співвідношенні 1/5.

Калорійність рисового борошна становить близько 360 калорій. У той же час вона містить багато корисних для організму складних вуглеводів, такі мінерали, як калій, магній, залізо, кальцій. У поєднанні з вмістом вітамінів групи В, рисове борошно дозволяє впливати на організм як активний очисник і адсорбент, высасывающий всі шлаки з тканин. Найбільше в рисовому борошні міститься вітаміну В4 або холіну.

Як зробити рисову муку

Виготовлення рисового борошна відбувається шляхом перемолу первинної сировини рисових зерен. У класичному варіанті вихідним матеріалом є білий відшліфований рис, однак, нерідко використовується і коричневий. При цьому в останньому варіанті цінних корисних речовин у продукті збережеться набагато більше.

Приготувати цей продукт можна і в домашніх умовах. Для цього вам знадобиться кавомолка або потужний блендер з гострою насадкою і сировину. Зберігати готову борошно важливо в сухому місці в закритій тарі. Крім її застосування в якості основного інгредієнта її можна застосовувати як приправу і доповнення в багатьох рецептах. Наприклад, для приготування киселю, додавання в супи і запіканки.

Рисове борошно в косметології

В якості косметичного інгредієнта рисове борошно використовується досить давно. Ви могли навіть не замислюватися про це, але щодня користуватися засобами з цим продуктом. Найпопулярнішим елементом жіночої косметички з рисовим борошном, звичайно, є пудра. Існує кілька варіантів такого косметичного засобу. Деякі з них припускають щільне покриття для кардинального вирівнювання рельєфу шкіри і створення певного її тону. Інша частина пудр є мелкодісперснимі, тобто передбачає невидиме легке покриття з корекцією рельєфу і тону шкіри за рахунок світловідбивних елементів і розміру частинок самого речовини.

Рисове борошно відмінно підходить для створення домашніх масок. Завдяки швидкому розмокання вона створює сметаноподібну або желеподібну масу, яку зручно наносити на поверхню шкіри. Широко відомі маски, в яких поєднуються молочні продукти і рисове борошно, так як ці засоби володіють високим омолоджуючу дію, скорочують видимість зморшок і підтягує шкіру. Крім цього домашні маски з даними інгредієнтом відмінно зволожують шкіру, сприяють утриманню вологи в клітинах і допомагають налагодити роботу сальних залоз. Після застосування косметики з рисовим борошном шкіра стає більш гладкою, вирішується проблема жирного блиску і пов'язаних з цим локальних запалень або акне.

Ще одна особливість рисового борошна – високий абсорбуючий ефект. Крім поглинання надлишок жиру з поверхні шкіри, вона усуває забруднення, нейтралізує деякі хвороботворні бактерії і допомагає виводити з епідермісу шкідливі речовини, що впливають на його зовнішній вигляд і імунітет.

З-за особливостей структури рису, борошно з неї містить досить грубі частинки, які добре підходять для проведення пілінгу, як на поверхні шкіри, так і на поверхні тіла, в тому числі і на делікатних ділянках шкіри. Наприклад, в зоні шиї і декольте, навколо очей.

Рисова мука має освітлюючими властивостями, тому добре підходить для боротьби з пігментацією, вирівнювання тону шкіри, корекції веснянок або зниження ступеня видимості локальних пігментних плям, родимок, слідів від акне.

Рисове борошно для здоров'я

Рис і рисові продукти популярні в боротьбі з такими проблемами, як нетравлення шлунка та діарея. Рисовий відвар або прийом рисового борошна дозволяє в короткі терміни усунути схильність до частого послаблення і налагодити процеси травлення. Але цей фактор повинен стати причиною, чому захоплюватися рисової борошном не варто, інакше можна добитися назад протилежного результату. Для стабілізації роботи кишечника достатньо протягом тижня приймати перед їжею з ранку натщесерце одну столову ложку сирого рису або рисового борошна. Цей же рада актуальний для тих, хто займається схудненням.

Діючи як адсорбент, рисове борошно активно всмоктує в себе всі токсичні речовини. Велика кількість грубих волокон в структурі продукту забезпечує високий рівень абразивного дії - скочуючись у кульки, рисове борошно зчищає зі стінок кишечнику налипшие шлаки і виводить їх природним шляхом, одночасно стимулюючи його роботу і приплив крові до органу.

Таке очищення прекрасно впливає на функціонування всього організму. Насамперед, це відбивається на зовнішньому вигляді – істотно скорочуються локальні запалення і подразнення, що йдуть ознаки алергічних реакцій, шкіра набуває природний відпочилий вигляд, йдуть мішки під очима, зникають темні кола. Разом з тим прийом рисового борошна сприяє виведенню зайвої рідини та нормалізації її руху в організмі, що є профілактикою набору ваги в результаті сильної набряклості, погіршення роботи серцево-судинної системи і розвитку варикозного розширення вен.

Для тих, що худнуть рис і рисове борошно має першорядне значення. При тій же калорійності, що і у пшенична, рисова мука володіє великою кількістю складних вуглеводів. Вона сильно розбухає в шлунку, швидко приводячи до насичення, і допомагає попередити переїдання. Тому з рисового борошна добре робити дієтичне печиво, локшину, оладки, а також пити кисіль на її основі.

Крім того, для людей з відсутністю хронічних захворювань і гострої непрохідності кишечника, можна влаштовувати розвантажувальні дні на рисовому борошні. Розвантаження полягає в прийомі столової ложки рисового борошна з ранку з водою і невеликій миски рисової юшки на обід. Все це в поєднанні з достатнім вживанням простої води. Щоб приготувати рисову юшку, в киплячу введення поступово всипайте рисову муку, постійно помішуючи суміш – принцип приготування манної каші. На виході ви повинні отримати рідку кашку, яку можна злегка приправити сіллю або яблучним повидлом.