Сардина в маслі (консервована сардина), склад, користь, протипоказання до вживання

сардина в маслі консервовані сардини користь склад протипоказання

Сардина — невелика (довжина не перевищує 25 см) рибка світло-сріблястого кольору. Сардина зграєва риба. Збиваючись в косяки чисельністю в кілька мільярдів особин, сардина в пошуках їжі долає сотні кілометрів. Ареал поширення сардини — Атлантичний океан і Середземне море.

риба отримала Свою назву за назвою Сардинія, італійського острова, де сардину традиційно виловлюють і готують як національне італійське блюдо, або переробляють для екстракції найціннішого риб'ячого жиру.

В промислових масштабах сардина водиться в Атлантиці, на якій у Росії немає берегів, тому наша країна змушена закуповувати квоти на вилов цінної промислової риби в Іспанії, Франції і Португалії, що не завжди економічно доцільно. Частіше в наш час під виглядом сардини в банку закочують менш цінну рибу сардинеллу, яка є близькою родичкою сардини. За великим рахунком, споживач, як правило, не може відрізнити консерви, вироблені з власне сардини від консервованої сардинеллы.

На великих риболовецьких траулерах консерви готують з свіжої, щойно виловленої риби, рідше — з попередньо охолодженої для кращого збереження риби. На рибопереробних підприємствах, розташованих на суші, консерви готують із замороженої сировини.

Рибу попередньо розморожують при кімнатній температурі. Потім вручну обезголовлювали, потрошать і маринують в слабкому соляному розчині близько години. Рибу нарізають на шматки. Різні технології допускають нарізку після маринування або до нього. Потім рибу припускають в протягом декількох хвилин в олії.

Злегка обсмажені шматки риби укладають в консервну банку, заливають маслом, додають сіль і спеції, герметично закочують. Банки укладають в автоклави і стерилізують.

Склад консервованої сардини

До складу консерви входить риба сардина або сардинела, рослинна олія, сіль, спеції. Калорійність консервованої сардини становить 220 кілокалорій на 100 грамів. У 100 грамах консерви міститься 24,1 г білків, 13,9 г — жирів. Вуглеводів в рибі немає.

Сардина відрізняється високим вмістом вітаміну РР (ніацину), 100 грамів риби забезпечує 15 % добової потреби організму. Сардина багата вітамінами А і Е, а також вітаміни В2 і В12. Як практично будь-яка риба, сардина — відмінний постачальник в організм вітаміну D.

100 грамів сардини забезпечує добову потребу організму в мікроелементі хромі, 10 % добової потреби фтору, 5,5 % - цинку. Серед макроелементів слід відзначити високий вміст сірки (до 18% добової потреби організму) та фосфору (12 %). Також у склад консервованої сардини входить кальцій, калій, натрій, залізо, кобальт, йод та інші мікро - і макроелементи.

Користь консервованої сардини

Головне достоїнство рибної консерви — білок, необхідний для будівництва клітин. Білок риби повністю засвоюється організмом і вважається більш корисним, ніж м'ясний білок.

Сардина є джерелом поліненасичених жирних кислот, чиє значення для здоров'я важко переоцінити. Омега жирні кислоти є антиоксидантом, що перешкоджає розвитку атипових клітин. Науково доведено зв'язок між регулярним вживанням продуктів, багатих поліненасиченими жирними кислотами, і низьким ризиком розвитку онкологічних захворювань.

Поліненасичені жирні кислоти знижують рівень холестерину в крові, нормалізують артеріальний тиск, знижують ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Зниження рівня холестерину низької щільності є запорукою здоров'я судинної системи, низького ризику розвитку атеросклерозу.

Здорові судини забезпечують нормальне переміщення крові, постачання всіх систем і органів киснем і корисними речовинами. Крім того, відсутність атеросклеротичних бляшок на стінках кровоносних судин, а також висока еластичність судин дозволяє нормально функціонувати всієї серцево-судинної системи, гарантувати роботу серця без інфарктів і інсультів.

До складу сардини входить коензим Q10, який надає величезний вплив на серцево-судинну систему, стимулює роботу серцевого м'яза. Q10 активно бореться з ознаками біполярного розладу у людей похилого віку, запобігає розвиток старечого недоумства. В країнах Середземноморського узбережжя, де меню традиційно багате продуктами з коензимом Q10, літні люди менше страждають від хвороби Альцгеймера в порівнянні з жителями США.

Вітаміни групи В, особливо В12, беруть участь у метаболізмі глюкози. Консервована сардина, незважаючи на високу калорійність, має бути присутнім на столі людей, які страждають на цукровий діабет другого типу.

Консервована сардина є джерелом вітамінів А і Е — антиоксидантної групи вітамінів, які перешкоджають процесам окислення. Вітаміни А і Е знижують ризик розвитку онкологічних захворювань, стимулюють імунну систему, запобігають передчасному старінню організму. Вітаміни А і Е ще називають вітамінами краси, їх наявність в організмі дозволяють зберігати молодість і красу зсередини, надають шкірі еластичність, волоссю здоровий блиск.

Сардина є джерелом кальцію і фтору, необхідних для формування здорової кісткової тканини. Вміст кальцію в кістках риби втричі вище, ніж у філе риби, тому консервовану сардину не тільки можна, але і потрібно вживати в їжу з кістками, які в консервах після термічної обробки стають дуже м'якими.

Консервована сардина містить вітамін D — ще один важливий компонент для побудови кісткової тканини. Дефіцит вітаміну D в дитячому раціоні призводить до розвитку рахіту, важкої системного захворювання, що приводить до дегенеративному розвитку хребта. У сучасному світі рахіт у чистому вигляді практично не зустрічається, проте нестача вітаміну D в дитячому харчуванні призводить до неправильного формування кісткової системи, розвитку сколіозу і крихкості кісток.

Високий вміст фосфору в консервованої сардині забезпечує високу щільність кісткової тканини, що особливо корисно для людей старшого віку, чиї кістки з-за вікових змін більш схильні до переломів.

Фтор, що входить в склад консервованої сардини, є ще одним елементом, що формує здорову кісткову тканину. Значення фтору для зубів, для здорової зубної емалі важко переоцінити. Фтор в раціоні дозволяє зберігати зубну емаль міцною, здатною протистояти руйнівній силі сахаров.

Консервована сардина містить йод — мікроелемент, який бере участь у функції залоз внутрішньої секреції, зокрема, в роботі щитовидної залози. Йод необхідний для вироблення гормонів щитовидної залози тироксину і трийодтироніну. Синтез цих гормонів в достатній кількості є запорукою профілактики дифузного зобу, інших захворювань щитовидної залози.

Кобальт, яким багата консервована сардина, також робить істотний вплив на функцію щитовидної залози, сприяє виробленню гормонів. Крім того, кобальт бере участь у білковому обміні. Кобальт є одним з «носіїв генетичної інформації, формую ланцюжка ДНК і РНК.

100 г консервованої сардини забезпечує добову потребу в хромі. Хром відіграє важливу роль у вуглеводному метаболізмі, регулює функцію підшлункової залози, знижуючи вироблення інсуліну. Хром за фактом перешкоджає відкладанню вуглеводів в жирові депо, перетворює вуглеводи в енергію, яка витрачається, а не відкладається в «засіки». Тому високий вміст хрому в раціоні допомагає контролювати вагу.

Протипоказання до вживання сардини

Будь-які консервовані продукти відрізняються високим вмістом солей натрію, вживання яких небажано при ряді захворювань, що супроводжуються затримкою рідини в організмі.

Консерви містять пуринові сполуки, які в організмі перетворюються на сечову кислоту. До сечової кислоти чутливі суглоби, особливо вже уражені артритом, артрозом і подагру.

Консервована в маслі сардина висококалорійна, тому слід обмежити її вживання тим, хто стежить за своєю вагою. Незважаючи на величезний вплив консервованої сардини на вуглеводний і білковий обміни, слід пам'ятати про рослинному маслі, в якому готуються консерви, про його високої калорійності.

Високий вміст рослинних жирів в консервах, а також власне риб'ячий жир, може стати додатковим навантаженням на печінку, якщо є якісь відхилення в її роботі.