Сир сулугуні, склад, користь і шкоду, сир сулугуні в домашніх умовах

сир сулугуні домашні умови користь шкоду склад

Молоко корисно не тільки дітям, як пропагує один відомий радянський мультфільм, але і дорослим. Причому, навіть якщо конкретній людині не до смаку насичена вітамінами і мінеральними речовинами субстанція біло-жовтого відтінку, йому необов'язково відмовляти собі коханому в задоволенні поласувати настільки цінним продуктом харчування. На сьогоднішній день існує безліч кисломолочних продуктів, здатних задовольнити смак навіть самого витонченого гурмана. Одним з популярних видів похідних молока є сири. Давайте ближче познайомимося зі знаменитим представником цього сімейства – сиром сулугуні.

Загальні відомості про продукт

Кисломолочне ласощі, про який піде мова в цій статті, родом із сонячної Грузії. Це традиційний кавказький сир, став частим гостем і на наших столах. Найменування смачного, натурального делікатесу утворено двома словами: осетинським «сулу», що означає «сироватка», і часткою «гун», в якій міститься пряма вказівка на здійснення процесу. Таким чином, загадковий термін «сулугуні» перекладається як «зроблений із сироватки» або інакше – «на основі сироватки».

Самі грузини дотримуються іншого погляду на походження назви вітчизняного продукту. Вони стверджують, що найменування кисломолочного ласощі слід розглядати як складається з грузинських слів «сули» - душа і «гулі» - серце. Виходить наступне: сир сулугуні – це серце і душа корінних жителів Грузії, з чим, в принципі, важко посперечатися.

Виготовлення традиційного кавказького сиру здійснюється на основі молока. З цією метою використовують молоко від самих різних тварин: овець, корів, буйволиць, кіз. Причому, натуральний делікатес виявляється набагато смачніше, якщо його базою стає саме суміш різних видів молока, а не якесь одне з перерахованих вище. Основу піддають пастеризації, після чого присмачують її закваскою з молочних стрептококових грибів. На виході виходить солонуватий м'який сир без вираженого аромату і кірки, смакові якості якого носять строго індивідуальний характер: сплутати сулугуні з іншим видом сиру просто неможливо. Технологія виробництва кисломолочного ласощі допускає варіювання забарвлення продукту від білосніжного до світло-жовтого. Останній, між іншим, цінується в кілька разів вище в порівнянні з кришталево білим, адже сировиною для виготовлення такого сиру служить молоко буйволиць.

Відповідно, ціна такого делікатесу теж на порядок вище. Однак, варто зазначити, що найчастіше базою для сиру сулугуні є звичайне коров'яче молоко, змішане з козячим або овечим. Технологія виробництва грузинського народного продукту в усьому повторює таку італійських сирів Проволоне. Пояснення тут просте: кліматичні умови в обох країнах дуже схожі, і з-за швидкого скисання молока сироварам зазначених держав нічого не залишалося, як придумати оригінальний спосіб його переробки.

Склад сиру сулугуні

Сир сулугуні за прикладом свого попередника – молока - багате різноманітними поживними речовинами. У 100 г делікатесу міститься більше 20 г протеїну, приблизно стільки ж ліпідів і всього 0,4 г цукрів. Тим не менш, калорійність продукту немаленька – за рахунок жирів, звичайно ж: 286 кКал.

Є в сир сулугуні і вітаміни. Це вітамін а, вітаміни групи В, у тому числі В1, В2, нікотинова кислота, а також вітаміни С, Е і D. Мінеральний склад кисломолочного ласощі відрізняється не меншим розмаїттям: натрій, кальцій, фосфор, сірка, калій, магній, залізо.

Оскільки сулугуні – продукт досить жирний, в ньому присутня холестерин, причому в значних кількостях: 61 мг речовини в 100 г делікатесу. Знайшлося в грузинському сирі місце і насиченим жирним, органічним кислотам, моно - і дисахаридам. Примітно, що більше половини кисломолочного продукту становить вода, проте така ситуація характерна для більшості відомих видів їжі. Саме у воді розчинені всі утворюють ласощі корисні і не дуже компоненти.

Користь сиру сулугуні

Маючи настільки насичений хімічний склад, сулугуні просто не може не бути корисним для людського здоров'я. Регулярне ласощі даними сиром надає благотворну дію на сполучну тканину в організмі, на зростання і розвиток останнього. Білок сулугуні володіє легкою засвоюваністю, тому продукт корисний для вживання людьми будь-якого віку, в тому числі дітьми, і особливо – літніми представниками суспільства. Особливе значення сир з солонуватим смаком має для спортсменів, адже це амінокислоти в чистому вигляді.

Грузинський делікатес, потрапляючи в надра організму і розпадаючись на цінні складові, позитивно впливає на кісткову, серцево-судинну, травну системи. Він покращує стан і функціонування щитовидної залози, шкірних покривів, сприяє нормалізації обміну речовин, зміцнює і підвищує імунітет, ліквідує гормональний дисбаланс. Завдяки компонентам сиру сулугуні відбувається запобігання тромбофлебіту, оскільки кров в результаті частого вживання кисломолочного ласощі розріджується. Вітамін Е надає підтримку репродуктивній системі, особливо жіночої, вітамін А – зору, кальцій і фосфор є помічниками для людей, які страждають на артрит, остеопороз і ревматизмом, а магній і калій важливі для гіпертоніків. Включивши в щоденний раціон сир сулугуні, реально позмагатися з залізодефіцитною анемією, підтримати організм вагітних, годуючих жінок.

Традиційний грузинський продукт визнаний дієтологами як ласощі, може бути включено в дієтичне меню для схуднення. Причиною тому є здатність сулугуні налагоджувати метаболізм і швидко, притому надовго втамовувати голод. Але слід пам'ятати про високу калорійність кисломолочного делікатесу і наявності в ньому великої кількості жирів, а також холестерину. Тому дотримуйтесь міри.

Шкоду сиру

Кавказьким сиром можна ласувати людям, які страждають непереносимістю лактози. Уважно вивчіть склад делікатесу при покупці: якщо на етикетці в переліку компонентів сулугуні вказані хімічні добавки типу консервантів, барвників і ароматизаторів, відмовтеся від думки придбати конкретний продукт. В іншому випадку, крім шкоди від вживання в їжу цього сиру ви нічого не отримаєте. Також не варто часто є сулугуні особам з надмірною вагою.

Сир сулугуні в домашніх умовах

Вибираючи в супермаркеті або іншому продовольчому магазині кисломолочний грузинський продукт, важко придбати дійсно якісне і смачне ласощі. Проте завжди можна приготувати натуральний сир сулугуні в домашніх умовах.

Для отримання 1 кг делікатесу вам знадобиться:

  • 8-10 л натурального коров'ячого молока;
  • 3 мл рідкого пепсину;
  • сіль.

Налийте молоко в неэмалированную ємність, поставте на вогонь і підігрійте до 35º. Потім додайте пепсин, зніміть каструлю з плити і поставте в тепле місце на півгодини. Після закінчення зазначеного часу знову поставте ємність з молоком на слабкий вогонь. Коли молоко почне згортатися, збирайте його до однієї стінки каструлі ложкою або руками. Перекладіть утворилися грудки із сироватки в друшляк. Після того, як рідина стече, поверніть грудки в сироватку і потримайте в ній три години.

Потім від вас потрібно витягти сирну масу і занурити в гарячу воду на 2 хвилини. Якщо сир після виконаних маніпуляцій легко рветься, слід повернути грудочки в сироватку на короткий час. Готовий сир сулугуні повинен добре розтягуватися без розривів. Його треба порізати на смуги товщиною 2 см, опустити в каструлю з попередньо підігрітою до 70 º водою і періодично помішувати до розплавлення смуг. Гарячу шарувату масу розділіть на частини і надайте кожній округлу форму, остудіть. У завершенні витримайте 12 годин в розсолі із сироватки або води з сіллю.

Приємного апетиту!