Сушена груша, склад, користь і шкоду, як сушити груші

сушена груша користь шкоду складу як сушити груші

Сушена груша – відмінний компонент компотів, дієтичних десертів, але, крім того, її можна вживати як окрему страву і не думати про серйозні наслідки для фігури. Вивчіть корисні властивості цього продукту і увімкніть його в свій раціон, тим більше що з його участю можна приготувати чимало цікавих страв.

Хімічний склад сушеної груші

Сушена груша відмінно підходить для дієтичного раціону, завдяки вмісту в ній маси корисних речовин. Але разом з тим продукт містить чимало цукрів, тому перед використанням сушеної груші, важливо ознайомитися з особливостями її хімічного складу, що визначає і харчову цінність сухофрукта.

На 100 грам сушеної груші припадає близько 270 калорій. При цьому частка вуглеводів становить майже 50%, тому використання даного продукту в дієтичному раціоні повинно бути в строго обмеженій кількості. Врівноважуючим плюсом в даному питанні є наявність у ста грамах груші шести грамів грубої клітковини, яка володіє очисними властивостями, стимулюють діяльність кишечника і прискорюють виведення рідини з тканин.

Елементний склад сушеної груші досить насичений. Майже третина добової норми міститься тут калію. У великій кількості в складі присутні магній, кальцій, фосфор і залізо. З цієї причини продукт нерідко вводять в раціон при залізодефіцитній анемії і авітамінозі, якщо немає протипоказань з-за високого вмісту моно - і дисахаридів.

Вітамінний склад не настільки багатий. В незначній кількості в груші містяться вітаміни В1 і В2, вітамін Е і РР. В більшій кількості присутній аскорбінова кислота – майже 10% від добової норми.

З-за достатньо високого вмісту в продукті цукрів і крохмалю, близько 50%, сушену грушу не варто вживати як окремий продукт. Найкраще поєднувати його з іншими продуктами або використовувати для приготування напоїв.

Користь і шкода сушеної груші

Звичайно, найбільший обсяг корисних компонентів міститься у свіжій груші, але і сушена ще нашими предками використовувалася як домашнє ліки. Наприклад, в якості противокашлевого кошти. Невелика жменя сухофрукта здатна знизити активність легеневого спазму, а при регулярному (але помірному!) вживанні зменшити вироблення слизу, ухудшающую дихальні процеси.

Застосовують сушену грушу і в якості активного очищаючого кошти. Вживання продукту забезпечує легкий проносний і сечогінний ефект, стимулює роботу кишечника, створює сприятливі умови для зниження набряклості і нормалізації руху лімфи. Але варто відзначити, що при надмірному вживанні сушена груша, навпаки, може закріплювати і провокувати запори, що обумовлено високим вмістом цукру і крохмалю в продукті.

Корисні груші і в періоди ослаблення імунітету у якості підтримуючого засобу. Напої на основі цього продукту добре пригнічують жар, гарячковий стан, виробляють протизапальний ефект, надають протимікробну дію, допомагають швидше впоратися з грипом, застудою, зняти первинні симптоми цих захворювань.

Сприятливо впливає вживання сушеної груші на роботу підшлункової залози, сприяючи виведенню з організму токсичних речовин, у тому числі солей важких металів.

Мінеральний склад сухофрукта робить його корисної складової для підвищення розумової діяльності, поліпшення роботи нервової системи, у тому числі для нормалізації процесу сну.

Застосування сушеної груші

Сушена груша широко застосовується для приготування фруктових морсів, компотів. На її основі можна робити домашні похмельные напої, в тому числі продукт додається в домашні вина і квас, завдяки чому вони набувають особливий букет.

Звичайно, сушену грушу можна вживати як самостійний продукт, як перекус в першій половині дня. Їй добре доповнювати десерти – домашню випічку, пудинги, морозиво, додавати у фруктові салати, ранкові каші в розпареному вигляді.

Можна застосовувати сушену грушу і в якості доповнення до м'яса під час запікання або для приготування солодких соусів до нього.

Як правильно сушити грушу

Незважаючи на можливість придбати будь-сухофрукт в магазині, найвигіднішим для здоров'я варіантом залишається домашня сушка продукту. Щоб висушити грушу, можна вдатися до декількох основних варіантах.

1. Класична сушка на свіжому повітрі. Добре підходить для тих, хто живе за містом або часто відпочиває на дачі влітку.

Підготовлені груші розкладаються на деко так, щоб вони не лягали один на одного. Деко встановлюється на відкритому сонці, в місці, де фрукти будуть добре провітрюватися. Сушка проходить протягом двох днів. На ніч деко з грушами забирається в будинок і накривається будь-яким пакетом або чистим бавовняним рушником. Після цього сухофрукт доводять до готовності протягом трьох днів не на сонці, а в тіні.

2. Сушка в духовій шафі. На це буде потрібно 7 годин. Принцип розкладки сировини той же. Спочатку необхідно розігріти шафа до 70оС і підсушувати грушу протягом години. Після цього знизити температуру до 60оС.

3. Застосування спеціальної електросушарки. Важливим елементом підготовки сировини в даному випадку є попереднє його ошпарювання в гарячій воді з наступним зануренням у холодну. Це необхідно, щоб груша зберегла свій світло-золотистий відтінок. Сушка в апараті відбувається при температурі 70оС протягом 14-29 годин, в залежності від сорту фрукта, що визначає його соковитість. Перевага такого методу очевидно – вам не потрібно постійно стежити за процесом, а якість такого продукту є досить високим. Єдине, що вам потрібно робити, це один або два рази перевернути шматочки груші на іншу сторону для ще більш якісного результату.

4. Сушка в мікрохвильовій печі. Найшвидший варіант, але відразу багато груш в одній мікрохвильовці не зробиш. При потужності 300 Вт сушіть сировину, спочатку на одній, а потім на іншій стороні, за 2-3 хвилини. Зручно, коли потрібно зробити сушені груші для конкретного блюда або підготувати трохи сухофруктів собі в дорогу.

Етапи підготовки груші до висушування або вялению:

  • вибирайте дозрілі, але жорсткі груші, так як м'які зіпсуються до того, як ви їх висушіть;
  • насіннєва камера не вирізається, тому вона повинна бути невеликий – краще всього підбирати плоди середнього розміру;
  • переважними для висушування є такі сорти: «Лісова красуня», «Лимонка», «Запорізька», «Вікторія», «Улюблениця Клаппа»;
  • добре промийте кожен фрукт і обсушіть його рушником або серветкою;
  • якщо ви противниця насіння в сушених фруктах, перед сушінням ви можете вирізати насіннєві коробочки;
  • маленькі груші можна сушити цілком;
  • великі плоди варто розділити на рівні частини, товщина яких не буде перевищувати одного сантиметра.

Готовий продукт слід зберігати в скляній тарі або полотняному мішечку, в темному, добре провітрюваному місці. При правильному підході до зберігання, сушена груша тривалий час зберігає всі свої корисні якості і може вживатися в їжу. Якщо продукт пахне сирістю, потемнів, то вживати його не варто.