Томатна паста, склад, користь і шкоду томатної пасти

томатна паста користь шкоду склад

Томатна паста – продукт, відомий кожній домогосподарці в нашій країні. Томатну пасту додають в перші і другі страви для додання характерного томатного смаку і яскравого кольору. На основі томатної пасти готують кетчупи і соуси. Сама по собі томатна паста – не кінцевий продукт, а напівфабрикат для майбутніх страв. Ніхто не їсть томатну пасту без попередньої обробки. У цьому – відмінність томатної пасти від того ж кетчупу.

Що таке томатна паста

Томатна паста – це продукт, отриманий в результаті термічної обробки помідорів (томатів). При виготовленні томатної пасти стиглі червоні або бурі помідори звільняють від насіння і шкірки, а потім уварюють до консистенції певної щільності. В результаті уварки частка вологи в кінцевому продукті істотно зменшується, а частка сухих речовин – збільшується. Виходить фактично концентрат помідорів. Чим густіше томатна паста, тим вище її якість.

Багато хто вважає, що томатна паста – продукт сучасного промислового виробництва. Однак це не так. Вперше томатну пасту почали робити ще в позаминулому столітті, в Італії. Італійські кухарі, уваривая помідори до великої густоти, готували потім на основі отриманого продукту соуси для пасти і піци, додаючи в них спеції і оливкове масло.

Склад томатної пасти

У нашій країні виробництво томатної пасти регулюється ГОСТом. Згідно ГОСТу, в томатній пасті повинні міститися тільки помідори і сіль. Оцет, цукор або інші інгредієнти в якості покращувачів смаку або консерванту неприпустимі. Якщо в томатній пасті міститься щось ще, крім власне уварених томатів, то це томатний соус або кетчуп.

Частка сухих речовин в томатній пасті може коливатися від 25 до 40 відсотків. Решта – вода. До речі, її нерідко виробники вказують у складі пасти на етикетці. Це теж допустимо по ГОСТу.

В томатній пасті практично немає жирів і лише до 5 відсотків білка. У 100 грамах – до 25 грамів вуглеводів, енергетична цінність – від 75 до 125 кілокалорій на 100 грамів продукту залежно від змісту сухої речовини.

Томатна паста, як похідна від помідорів, містить чимало вітамінів і мінеральних речовин, корисних для здоров'я. Томатна паста містить вітаміни групи В-каротин (до 2 мг), В1 (0,15 мг), РР (1.8 мг), а також В5 і В6. В томатній пасті великий вміст аскорбінової кислоти (45 мг). Є вітаміни Е (токоферол) і А (бета-каротин).

Крім цього, томатна паста містить всі мікро - і макроелементи, що містяться в помідорах: калій, магній, натрій, фосфор, цинк, залізо та йод.

Користь томатної пасти

найвідоміше гідність томатної пасти – надавати страв характерний апетитний смак і колір. А нормальне, здорове травлення, як ми всі знаємо, починається з того, як виглядає і пахне їжа. Їжа, яка пахне і виглядає апетитно, сприяє вироблення травних соків, а значить, їжа засвоюється в повній мірі і приносить користь. Томатна паста у цьому сенсі – відмінний стимулятор вироблення травних соків і поліпшення травлення.

Томатна паста, як зазначалося вище, містить вітаміни, які є в томатах і фактично володіє такими ж корисними властивостями, що і помідори.

Так, вітамін С, який ще називають вітаміном життя, є потужним антиоксидантом, стимулює роботу імунної системи, всіх систем і органів людського тіла. Вітамін С допомагає боротися з вірусами і бактеріями, чужорідними мікроорганізмами, проникаючими в організм. Аскорбінова кислота допомагає профілактиці широко спектру захворювань, від звичайної застуди до онкології.

Значення вітаміну С у профілактиці захворювань збільшується у поєднанні з вітамінами А і Е, а ці два вітаміну також присутні в томатній пасті, роблячи її антиоксидантом. Антиоксидантні властивості томатної пасти допомагають зберегти молодість і красу на довгі роки.

А сам по собі бета-каротин допомагає впоратися зі стресами. Відомо значення бета-картина в процесах протидії наслідків хімічних та радіоактивних забруднень.

Вітамін В1 покращує вуглеводний обмін, сприяє прискоренню метаболізму і допомагає впоратися із зайвою вагою. Також вітаміни групи В необхідні для роботи травної та серцево-судинної систем. Їх надходження в організм необхідно для профілактики інфарктів та інсультів.

Для профілактики серцево-судинних захворювань також необхідна нікотинова кислота (вітамін РР). Вона утримує під контролем рівень поганого холестерину в крові. Крім того, вітамін РР сприяє виробленню гормонів, чинить величезний вплив на роботу гормональної системи, у тому числі статевих гормонів.

Але найголовніше гідність томатної пасти криється в наявність лікопіну. Томатна паста – чемпіон за вмістом лікопіну: до 1600 мг/кг. Причому у свіжих помідорах міститься лікопін в мінімальних кількостях, які не можна назвати значними для якого-небудь впливу на здоров'я.

Лікопін – це природний пігмент, каротиноїд, що надає томатам характерну забарвлення. Здатність надавати овочам яскравий колір (морква також містить каротиноїди) – не єдина їх перевага.

Лікопін – унікальне лікарський засіб, природне і фізіологічне. Лікопін і його похідні успішно застосовуються для лікування багатьох захворювань, включаючи онкологічні. Препарати з лікопіном допомагають зупинити зростання ракових пухлин, а значення цієї речовини для профілактики розвитку раку лікарі останнім часом називають основним.

Лікопін також позитивним чином впливає на роботу серцево-судинної системи. Цей каротиноїд знижує рівень поганого холестерину в крові, допомагає нормалізувати артеріальний тиск, покращує роботу серцевого м'яза. В Італії, де національна кухня широко використовує томатну пасту, рівень захворюваності серцево-судинними захворюваннями значно нижче, ніж в решті Європи.

Косметологи запевняють, що лікопін не марний для стану шкіри. Щоб зберегти максимально довго молодий шкіру, косметологи радять з'їдати в день до 50 грамів томатної пасти. У цій кількості томатної пасти міститься лікопіну, достатньої для підтримки молодості шкіри. Таку ж кількість радять з'їдати і лікарі для профілактики серцево-судинних і онкологічних захворювань.

Шкоду томатної пасти

Томатна паста містить багато органічних кислот (яблучна, лимонна), які діють дратівливо на слизову оболонку шлунка і кишечника. Тому вживання томатної пасти може викликати печію як результат підвищеної кислотності шлунка.

Сама по собі томатна паста не може принести здоровій людині нічого, крім користі. Однак деякі сучасні виробники нерідко намагаються здешевити свій продукт, додаючи в нього шкідливим інгредієнти: стабілізатори, крохмаль, консерванти. Такий продукт зазвичай коштує дешевше натуральних аналогів, хоча за смаком і консистенцією мало чим відрізняється. Зате несе в собі негативні властивості. Справжня томатна паста містить тільки помідори, воду і сіль.

Томатна паста вважається неякісною, якщо містить:

  • загусники: крохмаль, карагенан та інші;
  • ароматизатори для додання характерного запаху свіжих помідорів;
  • барвники. Натуральна томатна паста має бурий або буро-рудий колір, яскраво-червоне забарвлення свідчить про наявність барвників;
  • підсилювач смаку глутамат натрію;
  • консерванти. Для збереження натуральної томатній пасті достатньо тих органічних кислот, які в ній містяться. Присутність додаткових консервантів, оцту, наприклад, свідчить про наявність якихось добавок.