Трансгенні жири, що це таке, продукти, шкоду трансжирів

трансгенні жири трансжири продукти шкоди

Сучасне виробництво продуктів харчування, на жаль, часто не радує споживачів наявністю в них трансгенних жирів. Страшне словосполучення обговорюється вченими і лікарями, і майже одноголосно всі вони заявляють про те, що даний компонент шкідливий для здоров'я людини. Як же розпізнати цю шкоду, якщо у складі трансгенні жири практично не вказуються! Варто озброїтися базовими знаннями, які відведуть від покупки шкідливих продуктів з такою складовою.

Що таке трансгенні жири

Трансжирами називають різновид ненасичених жирів, структура яких обумовлена однаковою конституцією, але різними варіантами конфігурацій. У більш простому розумінні, дана речовина є гидрогенизированным маслом рослинного походження, що виражається в одержанні рідкого текучого продукту твердої консистенції.

Можливість отримання такого продукту описав Поль Сабатье в 1890-е роки. Розвинув теорію нобелівського лауреата Вільгельм Норман, який запатентував процес перетворення рідкого рослинної олії в тверде в 1902 році. Через сім років технологію викупила велика компанія Procter and Gamble. Виникнення цієї технології, і її розвиток дозволило збільшити терміни зберігання деяких продуктів, і в наступні роки трансжири стали частими гостями в рецептурі знайомої їжі.

На сьогоднішній день спори щодо шкідливості чи нешкідливості трансгенних жирів тривають, так як немає відповідних досліджень і клінічних результатів, які могли б повністю описати їх вплив на організм. Однак, згідно з рекомендаціями ВООЗ, багато країн світу поставили продукти з вмістом даного компонента під заборону або різко обмежили можливість їх продажу. В Росії до 2009 року існувало обмеження до вживання трансгенних жирів – вони не повинні були становити більше 1% від добової потреби в поживних речовинах. Починаючи з 2009 року, ВООЗ рекомендує повністю виключити такі жири з раціону. Проте в регламенті за ТУ, що стосуються виробництва ряду продуктів, передбачає використання трансжирів з обмеженням – не більше 2% від загальної маси продукту. Зазначені обмеження в регламент по ГОСТ носять сьогодні рекомендаційний характер, тому руки у виробників розв'язані, що і створює загрозу поширення на полицях магазинів неякісного товару з надлишком трансгенних жирів.

Де містяться трансгенні жири

Дивно, але сьогодні трансжири можна виявити в самих несподіваних продуктах. Небезпека полягає в тому, що не всі виробники вказують у складі використання такого компонента у виготовленні свого товару. В основі своїй гідрогенізовані жири застосовуються для виробництва кондитерської продукції і кулінарних заготовок, кондитерських жирів і наповнювачів, мета яких здешевити собівартість продукту і продовжити термін його зберігання. До того ж формування трансгенних жирів відбувається під час обсмажування продуктів у великій кількості олії.

Продукти, в яких містяться трансжири:

1. Кондитерські вироби – найбільший сегмент товарів, до яких застосовуються гідрогенізовані рослинні олії. Все, що так люблять ласуни, створює потенційно небезпечну середовище для розвитку численних захворювань. До даних продуктів відносяться торти, особливо, дешеві, вафельні торти і тістечка, дешевий шоколад і цукерки, печиво з начинкою, пряники, кекси, пончики, крекери.

2. В різного роду снеках – чіпси, крекери, попкорн, сухарики.

3. В здобній продукції – булочки, пиріжки, проста здоба, виробництво батонів і хліба (у складі так званих «покращувачів» тесту).

4. Фаст-фуд. Той напрямок, в якому поєднують і пересмажені трансгенні жири і кондитерські наповнювачі. У поєднанні з підсилювачами смаку і консервантами, а також великою кількістю спецій, дана категорія товарів – найсильніший удар по здоров'ю людини.

5. Різні соуси, кетчупи, майонез.

6. М'яке масло, маргарин, спред. Мало знати, що у складі хорошого масла повинні бути тільки вершки, необхідно розуміти, чим відрізняється натуральне масло від того, яке здійснено з використанням гідрогенізованих масел, так як багато виробників просто не вказують їх у складі. При цьому вартість псевдомолочного продукту може бути не нижче вартості якісного шматка масла.

7. Рафінована рослинна олія.

8. Заморожені напівфабрикати і консерви з готовими стравами, їжа в паніровці.

9. Сухі концентрати і быстроприготовлямая їжа.

10. Продукти «без холестерину» - жирне молоко замінюється гидрогенизированным еквівалентом.

Шкоду трансгенних жирів

Завдяки медичним дослідженням ВООЗ вдалося достовірно визначити взаємозв'язок між надмірним вживанням трансгенних жирів і розвитком захворювань серця і погіршення діяльності серцево-судинної системи. Головна небезпека цієї речовини полягає в тому, що воно практично не переробляється організмом. Ці жири не розщеплюються і не дають енергію, не складають позитивний запас холестерину і не захищають вас від травмування, як це робить природна жирова прошарок. Замість цього трансгени відкладаються в підшкірно-жировій клітковині, створюючи нерівності, які практично не піддаються корекції. Крім того виникає збільшення обсягу проблемних зон, іноді у неприродній для людського тіла формі. Наприклад, надмірно зростає живіт або починає звисати боки, негарно відстовбурчується таз і інші неприємні моменти.

Крім зовнішніх погіршень, які виражаються і в порушенні обміну речовин і виявлення шкірних захворювань, серйозно страждають і внутрішні системи організму. Трансжири відкладаються в органах, збиваючи налагоджену роботу, створюючи додаткову на них навантаження і провокуючи розвиток серйозних захворювань, аж до розростання ракових пухлин і виснаження м'язової, кісткової тканини, що призводить до дистрофії і ламкості скелета.

Достаток в раціоні трансгенних жирів призводить до гормональних збоїв, значним змінам в роботі ендокринної системи, розвитку захворювань щитовидної і підшлункової залоз. У зв'язку з останнім формує і цукровий діабет.

Трансгенні жири погіршують роботу дихальної системи, так як вона не отримує достатнього кровопостачання. Виникає сильна задишка, ви стаєте в групу ризику по розвитку бронхіту та астми. Фізичні навантаження стають непосильними, тому що груди буквально здавлює від навалившегося вантажу. З цієї ж причини збільшується навантаження на серце, що створює сприятливі умови для виникнення інфаркту та ішемічної хвороби з серйозними ускладненнями.

Щоб уберегти себе від таких наслідків, важливо:

  • максимально зменшити вживання продуктів з трансгенними жирами;
  • збільшити вживання свіжих овочів і фруктів з високим вмістом клітковини, фруктових кислот і ефірних масел;
  • максимально скоротити споживання рафінованого рослинного масла – заправляйте салати нерафинированными маслами;
  • збільшити фізичну активність;
  • не забувайте про те, що організму потрібен відпочинок, щоб мати можливість перетравлювати те, що ви їсте і правильно боротися з негативними наслідками, які несе їжа;
  • повністю виключіть быстроприготовляемые продукти, різноманітні соуси, чіпси, дешевий шоколад, тістечка, торти і вафлі;
  • навчитеся робити домашню випічку на натуральних жирах ненасичених без застосування різноманітних псевдоулучшителей.