Трав'яні чаї для настрою

чай для настрою трави для настрою трави підвищують настрій

Мабуть, кожна з нас знайома з перепадами настрою, які деколи абсолютно обґрунтовані, а іноді «виростають на порожньому місці». Прекрасно розуміючи, що з цим треба щось робити, ми приходимо до ще більше обурення, коли хто-небудь починає співчутливо питати «Чому ти така зла?», а ти насправді і зовсім не зла, просто дратує тебе все навколо, і сама собі не буваєш рада. Причин такого несподіваного поведінки може бути безліч: і критичні дні, і магнітні бурі, і втома. Але замість того, щоб шукати першоджерело, пропоную визначити шляхи вирішення проблеми. Адже існують засоби, за допомогою яких можна абсолютно безпечно для здоров'я заспокоїти нерви і постійно перебувати в гарному настрої. Перевагою цих засобів є їх доступність, а кажу я про цілющих травах, які вже дуже давно відомі й використовуються людством. Ось тільки деякі з них.

Трави, підвищують настрій

Меліса

Меліса – це, мабуть, самий популярний антидепресант.

У житті кожної людини бувають моменти, коли нерви напружені до межі, і ніяк не вдається розслабитися і привести думки в порядок. Зазвичай в подібних ситуаціях ми починаємо приймати валеріанку або ковтати гіркі настоянки. Адже досить просто заварити ароматний чай з меліси і прекрасний антидепресант готовий.

Для приготування такого "чаю для настрою" підійде як свіжа, щойно зірвана меліса, так і заздалегідь висушена. Цю траву можна заварювати змішувати зі звичайною заваркою, але набагато корисніше застосовувати суміш трав: квітки і листя меліси (4 частини), плоди шипшини (4 частини) і квітки липи (2 частини). Суміш заварити в заварювальному чайнику окропом, отримуючи таким чином заварку. Важливо знати, що такий чай не повинен бути міцним, на літр окропу потрібно брати всього 20 г заварки. Такий чай допоможе не тільки при стресі, але і при головних і шлункових болях. Зазвичай для того, щоб відчути полегшення достатньо всього однієї склянки.

Давним-давно німецькі ченці винайшли рецепт чудо-настоянки з меліси, для приготування якої знадобляться: 10 г сушеної меліси; 1 г меленого кореня дягелю; цедра одного лимона; щіпка подрібненого мускатного горіха; 1-3 бутончики гвоздики; кілька розім'ятих насіння коріандру; один літр горілки. Для приготування напою всі складові потрібно зміщувати, залити горілкою і настоювати два тижні. Потім настоянку процідити і додавати в чай або приймати самостійно, але в невеликих кількостях. Цей рецепт допоможе забути про мігрені і поганому настрої.

Звіробій

Звіробій, також є природним антидепресантом. Він особливо рекомендується тим, кому властиве відчуття тривоги, безпричинного занепокоєння, людям, схильним до депресій, переживають по дрібницях і в результаті лишающимся спокою і здорового сну.

Звіробій чудово зміцнює нервову систему. Тому, перебуваючи в складних стресових життєвих ситуаціях, рекомендується випивати щодня 3-6 чашок завареної із звіробою чаю, а в критичних випадках доповнювати чай настойкою звіробою – 3 рази на день по 20 крапель. Для приготування настою потрібно взяти 50 г сухої подрібненої трави звіробою на 0,5 літра горілки. Наполягати звіробій потрібно протягом 10 днів в темному місці, регулярно струшуючи, після процідити.

Для того, щоб правильно приготувати "чай для настрою" потрібно залити окропом дрібно нарубаний звіробій і настоювати його, обгорнувши махровим рушником. Тим, кому не до вподоби смак чистих трав'яних чаїв, можна порадити змішувати звіробій та звичайним чорним чаєм.

Звіробій хороший тим, що не гірчить не в чаях, не в настоях, що робить його застосування приємним і смачним.

Чай із звіробою корисний також при чутливості до змін погоди. Під час клімаксу і критичних днів корисно заварювати звіробій в рівних пропорціях з шишками хмелю. Дорослим і дітям, яким важко сконцентрувати увагу і зосередитися, буде корисно поєднання звіробою з мелісою. Такий чай не тільки приємний на смак, але і ідеально підійде для сніданку перед іспитами або заняттями.

приготований Чай із звіробою не має побічного ефекту і благотворно впливає на нервову систему людини. Він сприяє зміцненню імунітету і корисний в період простудних захворювань.

Глід

Глід може стати рятівним засобом для тих, хто вже практично не уявляє свого життя без занепокоєння і переживань.

Широко застосування глоду в народній медицині, так як він має антиатеросклеротичну дію, активізує кровообіг у судинах мозку і серця, показаний при серцевих неврозах, атеросклерозі, проблеми клімактеричного періоду.
Навіть при тривалому прийомі глоду не настає ніякого токсичної дії або звикання, завдяки чому глід показаний навіть тим, у кого порушена ниркова функція. Корисний глід при безсонні, задишці, запамороченнях. Він не протипоказаний навіть вагітним.

Сердечникам дуже корисний глід, так як регулює тиск і нормалізує ритм серця. Для підвищення настрою і позбавлення від поганих думок 1 ложку плодів глоду заварити склянкою окропу і настоювати дві години в теплому місці, потім процідити і пити 3-4 рази до їжі протягом дня.

При безсонні застосовуються і квітки глоду криваво-червоного. На 40 г квіток на 200 мл окропу. Такий настій приймають по одній столовій ложці 4 рази на день. Також у цьому випадку буде корисний чай з плодів: на 20 г плодів – склянку окропу.

Розмарин

Здавна розмарин називають улюбленою травою богів і лікарів. Ще древніми римлянами трава розмарину шанувалася як священна рослина. Цю траву підносили в дар богам, використовували для очищення при ритуальних окуриваниях і застосовували замість ладану. Стародавні лікарі з допомогою розмарину виводили з депресії, вважалося, що він здатний зігріти людину зсередини, тому його призначали для реабілітації після тривалих і важких хвороб. Чаклуни з допомогою розмарину виганяли духів, його дарували на весілля молодятам.

Сьогодні розмарин дуже популярний і як кулінарне рослина. Його свіжий аромат наповнює все навколо почуттям гармонії.
Розмарин здатний не тільки підвищити настрій, але і нормалізувати самопочуття людини в цілому. Корисний розмарин і для серця.

Щоб приготувати розмариновий "чай для настрою" потрібно повну чайну ложку листя розмарину залити 250 мл гарячої, але не киплячої води і дати настоятися 15 хвилин. Пити такий чай рекомендується по чашці за сніданком і обідом, він буде особливо корисний в період сезонних простудних захворювань.

Буде корисним і вино з розмарину. Для його приготування потрібно дрібно нарубати жменю розмарину, всипати його в пляшку, потім влити в неї біле столове вино. Наполягати вино повинно 14 годин, потім його потрібно процідити і приймати після прийому їжі (не менше ніж через 20 хвилин) по дві столові ложки.

Бережіть себе і пам'ятайте, що не завжди потрібно бігти в аптеку за таблетками, там же можна купити більш безпечні і корисні трави, які допоможуть впоратися із тривогами і стресом.