Варення, желе і п'ятихвилинки з смородини

варення з смородини желе п'ятихвилинка

Корисних і смачних ягід багато, але до найкращим можна без перебільшення віднести смородину, і особливо чорну. Варення з цієї ягоди не просто дивовижно смачне: воно може весь рік постачати наш організм необхідними для здоров'я речовинами.

Вчені вважають чорну смородину найкориснішою ягодою: наприклад, щоб отримати добову норму вітаміну С, треба з'їдати всього близько 20 ягід в день, але взимку ми не завжди можемо це робити, так що варення є одним з кращих варіантів. Звичайно, морожені або сушені ягоди корисніше, але і в варення зберігається велика частина корисного, незважаючи на те, що в ньому є цукор, а ягоди піддані тривалої термічної обробки. Більш того, варення набагато корисніше, ніж перетерті з цукром ягоди, які наші господині люблять заготовляти на зиму і зберігати в холодильнику: рафінований цукор, перетравлюючись разом з ягодами, втрачає частину своєї шкідливості – як кажуть деякі дієтологи, «смородина облагороджує цукор».

У чорній смородині містяться речовини, що запобігають утворенню каменів у нирках, розвиток атеросклерозу, захворювань печінки й дихальних шляхів. Як свіжі ягоди, так і варення допомагає зміцнити імунітет, зменшує запалення та знижує підвищену температуру при застуді; ослабленим людям – наприклад, після перенесеної операції, активні речовини смородини допомагають швидше одужати і відновити сили.

Червону смородину звикли вважати менш корисною, але це не так: якщо вітаміну С в ній менше, то більше вітаміну А і вітаміну Р; багато йоду і кумаринів – речовин, що відповідають за нормальний склад крові. Свіжі і перероблені ягоди червоної смородини поліпшують апетит і травлення, зокрема, допомагають організму засвоювати тваринні білки; мають жовчогінну, сечогінну, протизапальну і загальнозміцнюючу дію.

Оскільки ягоди червоної смородини не такі солодкі, як у чорної, з неї найчастіше готують джеми і желе, ніж варення; у пізніх сортах червоної смородини вітамінів більше, ніж у попередніх.

Про білій смородині багато людей знають лише з чуток, і вважають її корисною ягодою, а капризом селекціонерів. Насправді селекціонери вивели багато сортів смородини, але біла смородина точно так само відбувається з дикої природи, як і інші її види, і користі від неї не менше, треба тільки знати, як її отримати. Від чорної смородини біла відрізняється досить сильно, але з червоною вони дуже схожі за складом, причому біла в деяких відносинах навіть багатше: приміром, у ній ще більше йоду, і дуже багато вітаміну Е, поліпшує багато функцій організму і продовжує його роботу. Відомо, що при нестачі вітаміну Е на шкірі – особливо з віком з'являються непривабливі пігментні плями: зменшити їх кількість допомагає вживання білої смородини.

Рецептів приготування різних сортів смородини варення, джемів та желе дуже багато, але ми наведемо лише кілька найбільш поширених, так званих класичних.

Варення з чорної смородини

Варення з чорної смородини варять частіше, ніж з інших сортів. Буде потрібно 1 кг ягід, 1,5 кг цукру і стакан води. Цукор заливають водою, розмішують і варять на середньому вогні 10 хвилин, а потім додають ягоди, підготовлені заздалегідь – перебрані і промиті. Варять ще 10 хвилин, періодично знімаючи піну, а потім зменшують вогонь до самого малого, і варять ще 20 хвилин, весь час помішуючи. Готове варення відразу ж розкладають по простерилизованным банкам, закупорюють металевими кришками і перевертають.

Варення із червоної смородини

З червоної смородини варення готується трохи інакше, і часу на його приготування витрачається більше. На 1 кг ягід беруть 1,8 кг цукру і 1 л води. З цукром надходять так само, як у попередньому рецепті, а потім отриманим сиропом заливають підготовлені ягоди і залишають на 8 годин. Потім сироп зливають, кип'ятять і охолоджують, знову заливають їм ягоди, доводять до кипіння на малому вогні, і варять півгодини, помішуючи. З готовим варенням надходять, як у попередньому рецепті.

Желе з червоної смородини

зазвичай готують Желе з червоної смородини, але густота у нього буває різною – це залежить від вмісту пектинів в ягодах. На 1 кг червоної смородини беруть 1-1,3 кг цукру і стакан води. Воду доводять до кипіння в каструлі, засипають смородину, варять 5 хвилин, помішуючи, і в гарячому вигляді протирають через сито. В отриману рідку масу засипають цукор, доводять до кипіння на середньому вогні, і варять 15 хвилин, не накриваючи – рідина повинна випаруватися. Готове желе гарячим розливають в простерилізовані банки, закупорюють кришками, перевертають і тепло вкривають. На наступний день желе стає густим. Щоб отримати літрову банку желе, потрібен 1 кг ягід.

Можна готувати желе з допомогою соковижималки, якщо вона є в господарстві. З смородини вичавлюють сік, змішують його з цукром – приблизно 1,3 кг на 1 л соку, - сік доводять до кипіння і відразу знімають з вогню. Гарячий сік розливають в простерилізовані банки і закупорюють.

Желе з чорної смородини

Якщо хочеться зробити желе з чорної смородини, потрібно зібрати недозрілі ягоди: вони вже темні, але ще не зовсім м'які і солодкі – з них желе вийде гущі і красивіше. Ягоди перебирають і добре промивають, висипають в емальовану каструлю з водою – на 1 кг ягід 2 склянки води, доводять до кипіння і 10 хвилин варять на малому вогні. Далі треба вичавити з них сік: зазвичай використовують ручний прес – виливають проварені ягоди в полотняний мішечок, і видавлюють сік, а потім відстоюють його близько 4-5 годин, і фільтрують через складену марлю. Далі сік кип'ятять на малому вогні у відкритій ємності, поки не википить 1/3 всього обсягу, і періодично знімають піну. Потім поступово додають цукор: на кожен літр соку до 600 м – рахувати потрібно по початкового об'єму соку, - і після кожної порції цукру сік доводять до кипіння. Коли весь цукор розчиниться, можна спробувати желе: відлити трохи на блюдце, і почекати. Якщо маса швидко стає густою – желе готове, а якщо повільно гусне або недостатня густота, потрібно варити ще. Коли ж результат вас влаштує, потрібно розливати гаряче желе в сухі і чисті простерилізовані банки – бажано розлити його в ту ж хвилину, коли воно було зняте з вогню, - і швидко закупорити кришкою. Перевертати і вкривати банки не треба.

Варення-п'ятихвилинка з смородини

Варення-п'ятихвилинка з чорної смородини

І найпростіше – варення-п'ятихвилинка: на 1 кг ягід - 1,5 кг цукру і 1,5 склянки води. Чорну смородину перебирають, промивають, і засипають в сироп, заздалегідь зварений з води і цукру. Варять ягоди в сиропі 5 хвилин, знімають, відразу ж розливають по банках і закручують.

Варення-п'ятихвилинка з червоної смородини

Для приготування п'ятихвилинки з червоної смородини краще брати більше цукру - на 200-300 р.