Варто переплачувати за органічне молоко?

хвороб,добавки,жир,калорії,молоко,омега-3

В супермаркетах просто рябить в очах від молочного різноманітності: соєве, мигдалеве, кокосове. Але і «звичайне» молоко з-під старої доброї корови не відстає за кількістю всіляких видів: омега-3-вітамінізоване молоко, низкопастеризованное молоко ультрапастеризоване молоко і т. д.

Варто вибирати органічне молоко?

«Якщо ви можете дозволити собі заплатити зайвий долар за полгаллона молока, то так», — ділиться думкою дієтолог Максін Сігел, менеджер по харчовому тестування в Consumer Reports. Департамент сільського господарства США вимагає, щоб органічні молочні ферми використовували на 100% органічний корм для корів, без гормонів росту та антибіотиків. Купівля органічного молока також підтримує здорові методи ведення сільського господарства. Органічне молоко коштує трохи більше, але в його склад входить більше лінолевої і омега-3 жирних кислот.

Знежирене, одно - і двопроцентне молоко. У чому різниця?

Різниця більше, ніж ви думаєте. Вісім унцій (236 мл) 2-процентного (з пониженим вмістом жиру) молока містять 122 калорії і 5 г жиру, з них 3 г насиченого; 1-процентне молоко з низьким вмістом жиру) має 102 калорій, 2 г жиру, в основному насиченого. Знежирене (зняте) молоко — найлегше: 83 калорії і практично 0 г жиру. Крім того, в ньому дещо більше кальцію, ніж у незбираному молоці. А отримувати достатню кількість кальцію, особливо з їжею, надзвичайно важливо для здоров'я кісток.

Хіба жир у незбираному молоці некорисний?

Незбиране молоко дійсно містить кон'юговану лінолеву кислоту (CLA), яка може захистити від раку і хвороб серця, але цього недостатньо для того, щоб перекрити 4,5 г насичених жирів.

Раціон, розрахований на 2000 калорій в день, повинен містити не більше 13 г насиченого жиру. «Якщо ви випиваєте кілька склянок молока в день, важко триматися в рамках», — додає Зигель.

Омега-3-віта-минизированное молоко — це хороший спосіб отримати «корисні жири»?

Молоко, збагачене омега-3 жирними кислотами, містить від 32 до 50 мг хорошого жиру на склянку, це всього лише мала дещиця рекомендованих для здоров'я серця 500 мг в день. Крім того, омега-3 кислоти додаються у формі позбавленого смаку риб'ячого жиру або водоростей, виходить, що ви разом з молоком проковтуєте харчову добавку. Це не ідеально. Дослідження показують, що омега-3 добавки менш ефективні, ніж містять омега-3 продукти. «Так що, краще з'їсти дві порції жирної риби в тиждень», — підсумовує Сігел.

Що значить відмітка UHT?

Це означає, що молоко пройшло високотемпературну короткочасну пастеризацію, тобто обробку при ультрависокої температурі: молоко було підігрітий до температури 275°F (135°С) та зберігало цю температуру 1-2 секунди. Цей процес вбиває понад 99,9% бактерій і робить можливим зберігання молока протягом 1-6 місяців.

Картонні пакети є стерильними і не пропускають кисню і світла. Пастеризація змінює структуру білків у молоці, дає молока легкий присмак кип'яченого і трохи знижує рівень вітаміну B. При низькотемпературної пастеризації молоко нагрівають до температури 145°F (63°C) за 30 хвилин. Такий процес пастеризації вбиває будь-які потенційно шкідливі бактерії, при цьому залишаючи велику частину корисних мікроорганізмів недоторканими.