Ваше слово, Доктор Капуста!

вітамін u,капуста,сік

Про цінні властивості цього овоча люди знали ще в кам'яному столітті. Вже в Стародавній Греції і Римі рекомендували лікувати капустою рани, нариви, хвороби печінки. Сподівалися на неї і як на вірний засіб від сп'яніння: перед питтям з'їси — не сп'янієш, після застілля покуштуєш — розженеш хміль.

У капусті містяться речовини, що згубно діють на туберкульозну паличку; корисна вона і при захворюваннях кісткової системи, як загальнозміцнюючий засіб при анемії, фурункульозі, екземі. Лист капусти допомагає при флюсі. Капуста перешкоджає ожирінню, тому широко використовується в розвантажувальних дієт. Завдяки високому вмісту клітковини вона покращує роботу кишечника (проте надмірна доза може викликати метеоризм), попереджає розвиток атеросклерозу, а наявність кальцію і сірки сприяє зміцненню волосся і нігтів.

Капуста містить багато органічних кислот, клітковини, пектину, цукрів, ензимів, фітонцидів, а також калій, необхідний для роботи серця. Багато в ній і вітамінів: С, К, групи В, Р, РР, каротин, а також противиразковий вітамін U (противиразковий фактор капусти був названий ульцерозным вітаміном, або вітаміном U, — від латинського слова "улькус", що означає виразка).

Сироп, приготований з соку червонокачанної капусти, можна використовувати для компресу при подагрі і ревматизмі. Якщо у вас неприємності з голосовими зв'язками, візьміть 5-6 г червоного капустяного листа, розімніть в ступці, прокип'ятити в 0,5 л води і, трохи остудивши, пийте.

Для полегшення головних і м'язових болів зробіть компрес з твердих листя капусти, попередньо злегка розім'явши їх і трохи підсмажити. Потім, поки гарячі, загорніть у вовняну хустку і покладіть на хворе місце. Цей компрес рекомендується також при утиск нерва, плевритах, пневмонії.

Прекрасними цілющими властивостями володіє і капустяний сік. Це класичне засіб для лікування виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки з підвищеною секрецією шлункового соку. За методом американського доктора Шеха, хворому протягом двох тижнів по 3-4 рази на день дають сік свіжої капусти або суміш соку капусти і соку селери (3:1). П'ють за 30-40 хвилин до їжі спочатку по 0,5 склянки, поступово збільшуючи дозу до 1-го склянки за прийом. По іншому методу, капустяний сік приймають 3-4 тижні по 0,5 склянки перед їдою 3 рази на день. Позитивне дію капустяного соку відзначається і при хворобах печінки.