Як зменшити калорійність салатів

як зменшити калорійність салатів

Салати – смачне, але підступне блюдо з точки зору калорійності. Є безліч варіантів заправок і поєднання продуктів, які можуть зробити цей кулінарний шедевр менш або більш калорійним. Тим, хто дотримується дієти, досить знати декілька простих прийомів для скорочення «шкідливою» поживність салатів.

Як зменшити калорійність салатів

Коли ви готуєте салат, у ваших руках залишається можливість, зробити його калорійніше або знизити поживність за рахунок корекції інгредієнтів. Навіть самі жирні і висококалорійні рецепти можна максимально наблизити до дієтичним, якщо дотримуватися ряду правил і порад.

1. Легка основа. Ідеальний варіант для салату – це продукти з максимально низькою калорійністю. До таких відноситься більшість свіжих фруктів і овочів. Якщо ви прагнете змінити раціон на дієтичний, то акцент варто зробити саме на цьому моменті.

2. В екзотичних та святкових рецептах часто присутні інгредієнти, які важко засвоюються. М'ясо, яйця, деякі сорти риби, ковбасні вироби, жирний сир – все це істотно збільшує калорійність салату і сприяє його більш повільного перетравленню. З цієї причини дані інгредієнти не варто об'єднувати в одному блюді, а використовувати їх у меншій кількості або не використовувати зовсім, якщо ви відчуваєте тяжкість після вживання такого роду їжі.

3. Правильні поєднання. З-за того, що важкі продукти погано засвоюються, їх потрібно поєднувати з правильними інгредієнтами. Кращий варіант – продукти багаті клітковиною, а саме свіжі огірки, зелень, солодкий перець, салатні листя, білокачанна капуста, редис. Не варто сполучати високобілкові продукти, такі як горох і м'ясо, яйця і рибу. Важливість такої умови обумовлена тим, що організм не встигає вчасно переварити всі надійшли жири і вуглеводи, і частина з них практично відразу йде в зайві відкладення.

4. Використовуйте для салату тільки свіжі, якісні продукти! Рада банальний, але актуальний. Наприклад, картопля у сезон з вересня по жовтень містить у собі максимальну кількість корисних речовин. При відносно високій калорійності однієї бульби такий картопля буде корисний і перетравиться набагато швидше, ніж той, який залежався до грудня. Заморожена картопля-напівфабрикат або неякісний овоч, смерзший при неправильному зберіганні, містить у собі трудноперевариваемые з'єднання, які згодом провокують набір ваги.

5. Експериментуйте з заправками. Дайте бій майонезу і використовуйте альтернативні соуси. Близько 30% всієї калорійність салату становить саме майонез! Те ж можна сказати про рослинному маслі. Використовувати його для приготування страви слід в мінімальній кількості.

6. Використовуйте спеції. Купіть собі невеликий довідник по спецій і творіть кулінарне мистецтво! Багато натуральні інгредієнти, начебто кінзи або петрушки, не просто роблять смак і аромат салату більш апетитним, але і сприяють поліпшенню роботи організму. Використовуйте різні поєднання спецій, скорочуючи при цьому додавання солі та цукру в готову страву.

7. У святковому олів'є та інших салатах замініть червоне м'ясо на індичку або курку. Вони мають мінімальну калорійність і жирність. У рибних салатах хорошою альтернативою стануть креветки, кальмари, гребінці та мідії. Віддаючи перевагу рибі, вибирайте тільки свіжий продукт. У фабричній рибі багато солі, а в копченої – олії та інших добавок, які не додають їй апетитності, а вам здоров'я. Пам'ятайте про те, що сіль в організмі затримує вологу, і ваша вага може істотно збільшитися лише за рахунок цього.

8. Якщо ви використовуєте «заборонені» для дієти продукти, тоді правильно підготуйте їх. Калорійність варених ковбас і сосисок можна знизити, проваріть їх пару хвилин у воді. Солоні заготовки обов'язково прополощіть у прохолодній воді або навіть залиште в ній на 10-15 хвилин, щоб зайва сіль вийшла з продукту. Ніколи не додавайте в салати заправки з банок з консервами - з горошку, кукурудзи, оливок і багато іншого.

9. Відмовтеся від піджарки в салати. Це в значній мірі збільшує калорійність страви, так як його інгредієнти сильно просочується маслом. Канцерогени, що утворилися при обробці на сковороді, також не принесуть користі вашої трапези.

10. Вибирайте більше інгредієнтів з мінусовою калорійністю. Селера, зелене яблуко, свіжа зелень, білокачанна капуста, брокколі, шпинат – всі ці овочі і фрукти вимагають від організму куди більшої витрати енергії, ніж дають йому самі.

11. Використовуйте замість м'яса горіхи, але в невеликій кількості. Ситно і смачно!

Дієтичне заправки для салатів

Ви здивуєтеся, як багато смачних оригінальних заправок зможуть дуже легко замінити майонез в рецепті вибраного вами салату! З часом ви обов'язково полюбите кілька конкретних соусів і будете використовувати тільки їх.

1. Нежирна сметана йогурт – найбільш прості і відомі альтернативні заправки для салатів. Відмінно підходять для фруктових асорті, суміші із свіжих огірків, томатів, болгарського перцю, зелені. Добре поєднується з морепродуктами і нежирним м'ясом.

2. Кефір цілком може замінити заправку для олів'є, стати основою салату зі свіжих овочів або холодної закуски з великою кількістю свіжої зелені. Відмінно освіжає, прискорює обмін речовин і нормалізує процес травлення.

3. Для невеликих порцій свіжого салату можна використовувати не більше двох чайних ложок рослинного масла. Переважно, оливкової, кукурудзяної і лляного, які добре засвоюються шлунком.

4. Бальзамічний оцет може повною мірою замінити всі жирні заправки. Один недолік у специфічному смаку, який не всім сподобається. Більш нейтральними смаковими якостями володіє яблучний і винний оцет. Кілька крапель в поєднанні з декількома краплями оливкової олії створять прекрасну заправку для дієтичного салату.

5. Лимон плюс рослинне масло або мед. З'єднати в пропорції два до одного. Така заправка добре підходить для овочевих і білкових салатів, покращує травлення і запобігає переїдання.

6. Кислий соус з соків журавлини, лимона і петрушки в поєднанні з набором улюблених спецій (сіль, перець, часник) створять прекрасну композицію разом з м'ясними, картопляними і рибними салатами.

7. Використовуйте для приготування заправки сирний сир або сир низької жирності: фета, адигейський або сулугуні. Перемішайте В міксері 150 грам сиру разом зі свіжою зеленню, лимонним соком і двома столовими ложками йогурту. Те ж саме можна зробити з м'якоттю авокадо.

Смачний низькокалорійний салат «Листковий»

Для приготування салату знадобляться дуже прості і доступні інгредієнти:

  • 2 чайні ложки оцту;
  • 6 столових ложок рафінованого рослинного масла;
  • 2 чайні ложки гірчиці;
  • 4 штуки відвареної моркви;
  • 200 грам білокачанної капусти;
  • 4 бульби відвареної картоплі;
  • 2 великі варені або запечені буряків;
  • 1 банка консервованих печериць;
  • 2 чайні ложки цукру;
  • сіль, духмяний перець, часник за смаком.

Процес приготування.

1. Замішуємо соус. Разом з'єднайте гірчицю, спеції, цукор, масло і оцет – перемішайте.
2. Дрібно порубаєте капусту, посипте запашним перцем і залийте гарячою водою.
3. Підготовлені овочі шарами укладіть в підходящий посуд. Почніть з тертої моркви (2 штуки). Кожен шар просочуйте приготованим соусом і гарненько приминають ложкою.
4. Другий шар – тертий картопля (2 штуки).
5. Далі укладіть разом дрібно нарізані шампіньйони і одну столову ложку картоплі.
6. Викладіть натерту буряк, а зверху на неї злегка пропарену капусту.
7. Завершіть рецепт, виклавши шар картоплі і моркви.
8. Залиште «листковий салат на деякий час для просочення і подавайте до столу!