Харчова добавка омега-3, омега-3 в спорті

харчова добавка омега-3 в спорті

Популярність і затребуваність спортивних харчових добавок зростає з кожним днем. Професійні спортсмени, новачки в спорті і люди, що ведуть активний і здоровий спосіб життя, по достоїнству оцінили переваги спортивного харчування, що дозволяє наситити організм всіма корисними речовинами, які він не в змозі отримати з продуктів харчування, що входять в наш раціон. Пов'язано це зі зниженням якості сучасних продуктів і переважанням в щоденному меню напівфабрикатів, що не несуть у собі практично ніякої користі. Одне речовин, в яких постійно потребує наш організм, це омега-3.

Дана харчова добавка міститься в риб'ячому жирі і являє собою цінну речовину, яка бере участь у багатьох внутрішніх процесах. На жаль, омега-3 не виробляється організмом самостійно, з-за чого його слід поповнювати її запаси шляхом вживання додаткових харчових добавок. Особливо важливо регулярне надходження в організм омега-3 для спортсменів, часто піддають себе інтенсивним фізичним навантаженням.

Що таке омега-3

Омега-3 жирні кислоти або риб'ячий жир були відомі ще багато років тому. Вони застосовувалися для нормалізації росту і зміцнення організму. Використовувати їх в якості спортивної харчової добавки почали лише нещодавно. Отримана на сьогодні інформація свідчить про те, що омега-3 – це самостійна група ненасичених жирних кислот, які не здатні вироблятися організмом людини, з-за чого отримувати їх необхідно з зовнішніх джерел, якими є продукти харчування або спеціальні харчові добавки. В результаті нестачі цих кислот в організмі можуть відбуватися негативні зміни, що виражені у вигляді біохімічних і фізіологічних порушень. Даний вид харчової добавки знайшов своє застосування не тільки в медицині, але і в спорті, допомагаючи поліпшити фізичні показники, набрати м'язову масу і навіть скинути зайву вагу, залежно від особливостей застосування омега-3.

Омега-3 в спорті

Як вже було сказано раніше, омега-3 має особливе значення для спортсменів, особливо для тих, які займаються професійними видами спорту, такими як бодібілдинг. Пов'язано це з тим, що в результаті дефіциту цієї речовини в організмі, досить складно досягти бажаних результатів і збільшити витривалість і м'язову масу, надавши мускулам потрібний рельєф. При нестачі в організмі омега-3 м'язи не здатні виконувати навантаження, яким вони піддаються в процесі інтенсивних тренувань, вага не знижується в потрібній мірі і жирова маса не використовується в якості джерела додаткової енергії. Відмовляючись від додаткового вживання цього корисного речовини, спортсмену доведеться докласти набагато більше зусиль для досягнення бажаних результатів, що може призвести до виснаження організму, занепаду сил і розвитку різних хронічних захворювань.

Властивості омега-3

Омега-3 володіє широким спектром позитивних ефектів, що надаються на наш організм, і далеко не всі з них пов'язані зі спортивними досягненнями. Тому включати цю харчову добавку в свій раціон слід кожному з нас, навіть, якщо ви не пов'язуєте своє життя з професійними заняттями спортом.

Жирні кислоти омега-3 сприяють поліпшенню метаболізму і нормалізації обмінних процесів, що протікають в організмі. Вони беруть участь в процесі перетравлювання їжі, сповільнюючи рух по кишечнику, завдяки чому сповільнюється і процес засвоєння вуглеводів, які є основним джерелом енергії для організму. Омега-3 здатна виробити инсулиноустойчивость і підвищити її показники в організмі, запобігаючи порушення вироблення інсуліну.

Дана харчова добавка позитивно впливає на стан і роботу серцево-судинної системи, розріджує кров до потрібної концентрації, запобігаючи тим самим утворення згустків. Регулярне вживання омега-3 сприяє поліпшенню артеріального тиску, знижує ризик гіпертонічних захворювань, виникнення інфарктів, інсультів і тромбозів, а також воскулярных захворювань серця. Людям, що підтримують рівень омега-3 в організмі, не загрожує серцева недостатність і виникнення ракових пухлин.

Нерідко омега-3 застосовується для схуднення. Пов'язано це з тим, що дані кислоти здатні впливати на апетит, усуваючи відчуття голоду і, тим самим, дозволяючи істотно зменшити розміри порцій. За допомогою цієї кислоти можна ефективно і в найкоротші терміни позбавитися від надмірної ваги і зайвих жирових відкладень в області живота, комбінуючи прийом омега-3 з фізичними навантаженнями.

Нерідко омега-3 жирні кислоти використовуються для профілактики стресів. Вони поліпшують мозкову активність, піднімають настрій, збільшують тонус організму і сприяють підвищенню уважності, активності і концентрації. Пов'язано це з тим, що мозок людини більше, ніж на половину, складається з жирових тканин, які особливо потребують насиченні кислотами омега-3.

Існує ряд захворювань, при яких омега-3 є основними харчовими добавками, що сприяють нормалізації внутрішніх процесів і швидкому одужанню. Своєчасно поповнювати запаси омега-3 необхідно при розладах функцій центральної нервової системи, хронічній втомі, перевтомі, переломах кінцівок, захворюваннях шкіри, виразках, остеомієліті, а також при вагітності та в період реабілітації після інфарктів та інсультів.

Джерела омега-3

Отримати омега-3 жирні кислоти можна з спортивних харчових добавок, які продаються в спеціалізованих магазинах спортивного харчування, або ж з натуральних продуктів. Кращим джерелом омега-3 є, звичайно ж, риб'ячий жир, який практично повністю складається з цього речовини. Виходячи з цього, цілком логічно, що риба і морепродукти теж являють собою багате джерело омега-3. У рибі дана речовина міститься у вигляді ейкозапентаєнової і декозагексаєнової жирних кислот, які корисні і активні, ніж омега-3, представлена у вигляді спортивної харчової добавки. Недоліком цього джерела є висока калорійність продуктів, до складу яких входять омега-3, з-за чого для забезпечення потрібної кількості цієї речовини в організмі, необхідно спожити велику кількість калорій, що не завжди прийнятно.

Існують також джерела омега-3 рослинного походження, які містять в собі високий рівень даної кислоти, але при цьому є менш калорійними, ніж тварини. До рослинних джерел омега-3 жирних кислот відносяться насіння льону і льняне масло, обсмажені ядра сої, волоські горіхи, бобові культури, зародки вівса і пшениці, а також рослинні масла, такі як конопляна, соєва та гарбузове масло. Але, в цих оліях, крім омега-3 містяться і омега-6 жирні кислоти, споживання яких у великих кількостях вкрай небажано.

Застосування омега-3

Норма споживання омега-3 змінюється в залежності від того, які цілі ви переслідуєте. Для того, щоб знизити рівень холестерину в організмі, добова норма омега-3 має становити не більше 1-1,5 г речовини. Для тих, хто регулярно й інтенсивно займається спортом, кількість омега-3 збільшується до 2-3 г на добу. А при схудненні для зниження ваги і позбавлення від жирових відкладень необхідно вживати 3-4 г омега-3.