Молочна кислота в організмі, освіта, як вивести

молочна кислота в організмі як вивести освіту

Про молочної кислоти нерідко говорять в негативному ключі, відзначаючи, що при надлишку вона викликає біль у м'язах та порушує обмін речовин. У чому ж справжня роль цього елемента в організмі, і як стабілізувати його накопичення в тканинах, виведення з них, щоб завжди відчувати себе комфортно.

Що таке молочна кислота, її роль в організмі

Молочна кислота – це невід'ємний компонент обміну речовин у людському організмі. Вона формується при розпаді глюкози і є одним з перших речовин, які споживають клітини для стабілізації енергетичного балансу. Вперше даний елемент або лактат був виявлений в 1780 році, а у 1807-му його перший раз вийшло виділити з м'язової тканини у вигляді цинкової солі.

Виходячи з вищесказаного, важливо відзначити, що без присутності молочної кислоти в організмі неможливо повноцінне харчування його тканин. Зокрема, мова йде про клітинах головного мозку, кровоносних судинах, м'язах і в нервовій системі. Так як молекула цієї речовини має набагато менші розміри, ніж молекула інсуліну, то саме вона в першу чергу приймає участь в регуляції обміну енергетичним запасом між м'язовими волокнами, не вимагаючи при цьому гормональної підтримки, тому під час фізичних навантажень в першу чергу спалюються вуглеводи.

Для виробництва молочної кислоти в організмі не потрібно додаткового участі кисню, тому процес її формування називають анаеробним. З цієї ж причини під час виконання фізичних вправ з підняттям великого ваги, або при роботі з власною вагою, лактату виробляється в кілька разів більше – анаеробна навантаження провокує активне надходження глюкози до м'язів і, відповідно, стрімке її перетворення в молочну кислоту. З цим явищем пов'язане і дискомфортне відчуття болю у м'язах на наступний день після тренувань – організм не встигає вивести залишки речовини з тканин. Даний фактор є свідченням того, що ви перейшли поріг власних можливостей і запустили процеси нарощування м'язової сили і самих м'язів безпосередньо. З часом, при регулярних тренуваннях, хворобливі відчуття проходять і більше не з'являються. Це означає, що м'язи споживають всю молочну кислоту, яка утворюється при розпаді глюкози. Для спортсменів це є сигналом до того, що пора збільшувати навантаження.

Утворення молочної кислоти

Як вже було сказано, основне джерело молочної кислоти – це глюкоза. Вона в свою чергу потрапляє в організм разом з вуглеводами, яких в раціоні сучасної людини досить багато. Ціла низка недорогих солодощів, ковбасні вироби, приготовлені з участю соєвого білка, необогащенные макаронні вироби, рис і картопля, «швидкі» напівфабрикати, цукор – все це основні джерела легких вуглеводів, які активно накопичуються в організмі і в першу чергу використовуються організмом для поповнення енергії.

Якщо протягом доби ви вживаєте оптимальна кількість глюкози, то вам вистачає енергетичних запасів, і для розумової, і фізичної діяльності. При цьому ви не відчуваєте ніякого дискомфорту, так як вся виробляється молочна кислота переробляється клітинами. Болі виникають у тому випадку, якщо протягом доби ви істотно перебільшуєте норму необхідних вуглеводів. І тут можливо два варіанти розвитку подій.

У першому, при відсутності активних тренувань, частина вуглеводів не витрачається, поступово перетворюючись у жирову тканину, а друга частина сприяє синтезу такої кількості молочної кислоти, яка не здатні спалити м'язові волокна. В результаті, надлишок цієї речовини провокує шкірний свербіж, поява висипки, запалень і прищів на обличчі і тілі. При регулярному прийманні продуктів, що відносяться до категорії легких вуглеводів, а також містять у своєму складі молочну кислоту, можливе формування алергічної реакції.

У другому варіанті маються на увазі динамічні фізичні навантаження, зокрема, з застосуванням утяжелений і додаткової ваги. Тоді надлишок глюкози провокує активну вироблення великої кількості молочної кислоти, яка просто не встигає переробиться в ході тренувань і викликає запалення в натруджених м'язах.

Як вивести молочну кислоту з організму

Щоб надлишок молочної кислоти не доставляв вам дискомфорту, з тренуваннями або без них, необхідно уважно підійти до питання про те, як її вивести з організму.

1. Пийте достатню кількість води. При середній вазі 60-70 кг, необхідно випивати не менше 1,5-2 літрів на добу разом з тією рідиною, яка входить до складу напоїв і страв. При вазі 90-100 кг цей обсяг збільшується до 2,5-3 літрів! При фізичних навантаженнях, особливо, при кардиотренировках до норми рідини слід додавати ще, як мінімум, пів літра чистої води. Якщо дану рекомендацію не дотримуватися, то молочна кислота буде накопичуватися в тканинах ще активніше, а болю після тренувань стануть сильнішими.

2. Нормалізація раціону. Самим важливим моментом в даному випадку є строгий підрахунок вживаних за день вуглеводів. Не обов'язково відразу відмовлятися від усіх улюблених продуктів і суворо обмежувати себе в солодощах. Досить підрахувати кількість калорій, які ви витрачаєте за весь час стандартної тренування і пропорційно до цього скласти добове меню. Наприклад, якщо ви спалюєте 300 калорій за годину, то протягом 24 годин не можна вживати більше, ніж 150-170 грамів вуглеводів. Відповідно, ще 300 спалених одиниць, збільшує це число на 30-50 грам. Найбільш небажаними продуктами в цьому випадку є хлібобулочні вироби, покупні солодощі, цукор, картопля, необогащенные макаронні вироби, білий рис. Включати їх в раціон можна лише в невеликій кількості, тільки в ранковий час і не пізніше, ніж за дві години перед тренуваннями. Незадовго до їх початку краще всього з'їсти продукти з категорії складних вуглеводів: крупи, цільнозерновий хліб, бобові.

3. Їжте більше клітковини. Ця речовина володіє чарівними властивостями очищення організму, зокрема, виведення надлишку молочної кислоти з тканин. Свіжі овочі та фрукти допоможуть поліпшити травні процеси, підвищити якість фізичних навантажень, вивести продукти переробки білка та інші шкідливі речовини.

4. Баня, сауна, гаряча ванна. Принцип дії в даному випадку полягає в розпарювання шкіри, м'язів і прискоренні кровообігу, за рахунок чого надлишки молочної кислоти виводяться природним чином. Але будьте обережні – не можна проходити процедури з розігрівом тіла відразу ж після фізичних навантажень. Повинно пройти, як мінімум, півгодини. В іншому випадку може виникнути сильний перепад тиску в судинах, запаморочення, нудота, утруднення дихання.

Важливим нюансом в питанні позбавлення від надлишків молочної кислоти є те, що вона досить швидко витрачається. Будь-яка фізична навантаження, яку ви виконуєте протягом дня, використовує її для живлення м'язової тканини, тому в тривалих дієтах для стабілізації її кількості немає ніякої необхідності. Досить скоротити споживання легких вуглеводів: молочного шоколаду, тістечок, здоби, шоколадних батончиків, згущеного молока, цукру, а також більшості напівфабрикатів і консервів, які можуть містити молочну кислоту в якості консерванту (добавка Е270).